Foto: Press
U REKORDNOJ konkurenciji 124 natjecatelja na 15. Kulinijadi u Jagodnjaku, po ocjeni šestočlanog ocjenjivačkog odbora, najbolji kulin ove godine proizveo je Poljoprivredni obrt "Deluxe" iz Bilja. Drugi i treći najbolji su Ivan Bucić iz Donjeg Pištanja, odnosno Nikola Barišić iz Valpova.
Prema mišljenju Ocjenjivačkog odbora, kvaliteta natjecateljskih kulina na 15. Kulinijadi u Jagodnjaku, najvećoj manifestaciji ove vrste u Hrvatskoj, vrlo je dobra te je dodijeljeno 18 zlatnih, 83 srebrenih, 19 brončanih medalja te četiri zahvalnice.
Najmasovniji festival kulina u Hrvatskoj održava se od 9. lipnja 2016. godine u srcu Baranje, u Jagodnjaku. Po petnaesti put zaredom Općina Jagodnjak organizira manifestaciju Dani Kulina - Jagodnjak 2016.
Domaći slavonski kulen, odnosno kulin, autohtona je hrvatska delicija koja se proizvodi stoljećima na području Slavonije kao proizvod od posebnog značaja jer se kušao samo u izvanrednim prilikama, a to su rođenja, krštenja, vjenčanja i umiranja te kirvaj ili imendan.
Naziv kulin se upotrebljava u dijelu Slavonije u kojem prevladava ikavica i to posebno u okolici Slavonskog Broda i dijela Slavonske Posavine.
U nastavku pogledajte raspored događanja na ovogodišnjoj Kulinijadi:
Petak, 10. lipnja 2016.
15:00 Fišijada i proglašenje pobjednika (sve na školskom igralištu)
17:00 -natjecanje u obaranju ruku i proglašenje pobjednika
18:00 Rock maraton - predgrupe
22: Partibrejkersi - rock koncert
Subota, 11. lipnja 2016.
9:00 Combat race (Jagodnjak)
10:00 Likovna kolonija (Škola)
19:00 Proglašenje pobjednika (Školsko igralište)
Nedjelja, 12. lipnja 2016.
14:00 Natjecanje u cigan pečenju (sve u Bolmanu, Mali Pariz)
17:00 Proglašenje pobjednika
18:00 Romska muzika