Mlijeko bez laktoze? Evo zašto ga treba konzumirati

Foto: Shutterstock

U KAVU, kolače, i razna jela, čovjek koristi mlijeko za velik broj namirnica. Iako ljudi kao vrsta spadaju pod jedine sisavce koji konzumiraju mlijeko i nakon dojenačke dobi, život bez njega u mnogim kućanstvima čini se nezamislivim. Ipak, postoji i udio onih kojima ova namirnica izaziva tegobe jer imaju intoleranciju na laktozu.

Što je intolerancija na laktozu?

Intolerancija na laktozu znači da organizam ne može probaviti šećere iz mlijeka. Laktoza je mliječni šećer, odnosno najzastupljeniji ugljikohidrat koji se, osim u mlijeku, nalazi u namirnicama poput kruha, peciva, grickalica ili mesnih prerađevina.

Zbog nedostatka crijevnog enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u ljudskom tijelu, tanko crijevo nije u stanju preraditi taj šećer i apsorbirati ga u krvotok. Naime, laktoza se sastoji od dva šećera, glukoze i galaktoze, a probavlja se pomoću enzima laktaze. Upravo smanjena mogućnost proizvodnje tog enzima u organizmu stvara intoleranciju koja se u tijelu može osjetiti već nakon pola sata od konzumacije mlijeka.

Iako nema točnih mjerila, pretpostavlja se da je 65 posto stanovništva u svijetu intolerantno na laktozu. Zanimljivo, na Zapadu i u Europi je to mnogo rjeđe nego, primjerice, u zemljama Azije ili Afrike, kako potvrđuju neka istraživanja. Ondje je, naime, većina stanovništva intolerantna na laktozu.

Tvrdi se da je to zato što se u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi u odrasloj dobi znatno više konzumira mlijeko nego u ostalim dijelovima svijeta pa u takvim podnebljima ljudi više stvaraju enzime koji pomažu pri probavi laktoze. Ljudi su u pojedinim dijelovima svijeta, dakle, odmalena naviknuti na proizvodnju enzima koji obrađuju laktozu, no kako odrastaju, tako se potreba za tim enzimom smanjuje i može doći do razvoja intolerancije. Ovi simptomi manifestiraju se uglavnom kao bol u želucu, mučnina i grčevi te ostale probavne smetnje.

Foto: Shutterstock

Najveća zabluda vezana uz mlijeko bez laktoze jest da ono nema dovoljno hranjivih sastojaka i da time gubi svoje kvalitete, što nije istina. Dapače, mnogo je lakši proces probave, a i mlijeko bez laktoze može smanjiti osjećaj težine koji se često javlja nakon konzumacije uobičajenog mlijeka.

Ipak, za pojedince koji ne mogu probaviti laktozu ili one koji su samo odlučili promijeniti prehrambene navike postoji rješenje u formatu sve popularnijeg mlijeka bez laktoze. Budući da donosi brojne prednosti, bez obzira na intoleranciju trebalo bi razmisliti o njegovoj konzumaciji. Naime, lakše se probavlja u usporedbi s običnim kravljim mlijekom s laktozom.

Osim toga, obnavlja probavu i pogodno je za poboljšanje probavne funkcije jer obnavlja crijevnu funkciju i time smanjuje probavne smetnje. Budući da je laktoza ipak mliječni šećer, mlijeko bez laktoze sadrži manje tog šećera.

Potrebno je napomenuti da intolerancija na laktozu nije isto što i alergija na mlijeko iako se terminološki ova dva pojma u praksi vrlo često miješaju. Pretpostavlja se da do toga dolazi jer se intolerancija na laktozu često naziva i intolerancija na mlijeko. Zapravo, intolerancija na mlijeko nastaje isključivo zbog lokalnog manjka enzima laktaze u tankom crijevu pa su i simptomi intolerancije primarno lokalne naravi. Međutim, alergija na mlijeko je sustavna reakcija organizma koji razvija protutijela na neki od brojnih antigena mlijeka i simptomi mogu varirati od blagih kožnih promjena do teških anafilaktičkih reakcija.

Blagodati mlijeka su sačuvane

Najpoznatiji hrvatski proizvođač mlijeka Dukat na tržište je 2008. godine lansirao vodeću liniju proizvoda bez laktoze "Dukat Lagano jutro" kako bi i oni koji ne podnose laktozu mogli iskoristiti sve blagodati mlijeka i mliječnih proizvoda.

Jedno od čestih pitanja vezanih uz mlijeko bez laktoze jest ima li velike razlike u okusu. Mlijeko "Dukat Lagano jutro" sačuvalo je blagodati mlijeka, iako je ponešto slađe od onog prirodnog jer se unutra nalaze šećeri koji su već razgrađeni. "Dukat Lagano jutro" blagog je i slatkastog okusa jer je laktoza razgrađena na jednostavnije šećere glukozu i galaktozu, a kako je spomenuto, osobe osjetljive na laktozu mogu ih lakše probaviti. "Dukat Lagano jutro" ima u asortimanu proizvode koji su u potpunosti bez laktoze i time lako probavljivi: mlijeko s 1.5 posto masti, nemasno mlijeko s 0 posto masti, te punomasno mlijeko s 3.8 posto masti. Osim mlijeka, proizvode i jogurt bez laktoze.

Bilo da se radi o intoleranciji ili ne, konzumacija mlijeka bez laktoze donosi prednosti. Osim što smanjuje nadutost, probavne tegobe i grčeve u želucu, ima nutritivni profil sličan kravljen mlijeku pa se može računati na dovoljan unos minerala, vitamina, kalcija ili proteina. Također, pogodno je za snižavanje krvnog tlaka i rizika od dijabetesa.

Foto: Shutterstock

Spomenuta najpoznatija linija mliječnih proizvoda "Dukat Lagano jutro" prepoznatljiva je po tome i što nudi punoću okusa te pomaže pri lakšoj probavi i rješava neugodne muke. Kako i sam naziv brenda kaže, uz lagano jutro moguće je početi dan bez brige.

Konzumacijom mlijeka i drugih proizvoda bez laktoze, želucu činimo uslugu. Osim ispijanja, mlijeko bez laktoze neće napraviti nikakvu razliku ni kao dodatak jelima ili desertima, tako da može postati čovjekova svakodnevna navika.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Dukatom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.