Pet stvari zbog kojih ste sumnjivi osiguranju u zračnoj luci

Foto: Press

Putovanja po svijetu mogu biti zanimljiva i mogu zadovoljiti želju za avanturom, no prije uživanja često morate proći sigurnosne provjere na aerodromima. Američke zračne kompanije zabilježile su nevjerojatnih 862.8 milijuna putnika na njihovim domaćim i međunarodnim letovima prošle godine, prema podacima Statista.

U dodatnim statistikama objavljenim ranije ove godine, Uprava za sigurnost transporta (TSA) provela je prosječno 2.35 milijuna provjera sigurnosti na američkim aerodromima u 2023. godini, što je značajan porast u odnosu na 925 tisuća provjera u 2020. godini.

Explore.com je istaknuo pet glavnih razloga zbog kojih vas agenti za sigurnost transporta mogu odvesti u posebnu sobu, slijedeći protokole za maksimalnu sigurnost.

Sumnja u vaš plan putovanja

Jedan od razloga zašto vas mogu zaustaviti i temeljito pretražiti na aerodromu je sumnja u vaš plan putovanja i/ili metode putovanja. To uključuje rezervaciju letova u posljednjem trenutku i kupnju karte samo u jednom smjeru bez jasnog plana povratka u zemlju iz koje ste otišli.

Explore navodi da kratki izleti u daleke zemlje također mogu izazvati sumnju. 

Čudno ponašanje putnika

Ako netko na aerodromu djeluje čudno i ako Uprava za sigurnost primijeti neko od ponašanja koje se nalazi na takozvanom "tajnom popisu ponašanja", mogu ga privesti na ispitivanje. Na primjer, zijevanje može izgledati kao znak nervoze, zviždukanje može privući pažnju, a pretjerano treptanje može djelovati kao da osoba nije smirena.

Neverbalni signali poput pretjeranog znojenja i nemirnog ponašanja također se smatraju alarmantnim ponašanjem. Agenti će vjerojatno obratiti pažnju na one koji govore na "pretjeran, ometajući ili na neki drugi sumnjiv način", navodi Explore.

Sumnjiva imena i prezimena

Uprava za sigurnost transporta (TSA) objašnjava da FBI vodi federalnu "Listu neletova", koja je povezana s bazom podataka o teroristima koju koristi američka vlada.

Ova lista sadrži imena poznatih ili sumnjivih terorista. Prema pisanju Explorea, ako imate isto ili slično ime kao netko s te liste, možete se suočiti s dodatnim pretraživanjem na aerodromu. Taj proces, poznat kao "lažni pozitivni rezultat", putnicima može uzrokovati neugodnosti.

Da biste smanjili mogućnost da budete dodatno ispitivani, preporučuje se da prilikom rezervacije leta navedete svoja puna imena, srednja imena i datume rođenja.

Fizički ili elektronski okidači

Kada prolazite kroz sigurnosne provjere na aerodromu, određene stvari u vašoj prtljazi ili na vama mogu "aktivirati" sigurnosne mjere. Fizički okidači su, na primjer, zabranjene tekućine (kao što su veće boce s tekućinama) ili oružje. Ako su takvi predmeti u vašem kovčegu, sigurnosni agenti će vas zaustaviti i provjeriti vašu prtljagu.

S druge strane, elektronički okidači odnose se na elektroničke uređaje, kao što su mobiteli ili laptopi, koji se ne uključuju ili izgledaju kao da su bili neovlašteno otvarani. Takvi uređaji mogu također izazvati sumnju i dovesti do dodatnih provjera.

Dakle, ako imate nešto u prtljazi što može izgledati sumnjivo, možete se suočiti s dodatnim ispitivanjem ili pretragama, što može biti pomalo stresno.

Slučajna provjera

Ponekad se putnici podvrgavaju dodatnim sigurnosnim provjerama bez jasnog razloga. To može biti zbog slučajnog odabira od sigurnosnih službenika. Ove provjere pomažu u smanjenju mogućih prijetnji zrakoplovstvu.

Ako ne želite biti izabrani za dodatno ispitivanje, postoje stvari koje možete učiniti da smanjite rizik. Na primjer, važno je da imate ažurirane putne dokumente, poput važeće putovnice ili osobne iskaznice. Također, pobrinite se da su vaše ime, dob i drugi važni podaci točno navedeni na karti za ukrcaj.

Ispravno prikazivanje vaših podataka može pomoći da sigurnosni agenti brže prepoznaju da ste vi običan putnik, čime se smanjuje vjerojatnost da ćete biti zaustavljeni. Sve to može olakšati proces prolaska kroz sigurnosne kontrole, navodi Explore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.