Pitali smo influencericu da nam pripremi tri nicecreama. Evo kako je prošlo

Foto: Hana Kajari/Index

Sadržaj nastao u suradnji s: dm

LJETO i sladoledi nerazdvojni su pojmovi. Bilo na plaži ili kod kuće, jedva se čekamo zasladiti i rashladiti ovim popularnim desertom. A jeste li čuli za nicecream?

Hladan je i kremast baš poput svakog drugog sladoleda, ali ne sadrži laktozu, ne treba mu dodavati šećer i vrlo brzo je gotov. Može li bolje? Može. Ako se malo potrudite, dobit ćete ukusan i uravnotežen međuobrok.

Baza mu je najčešće zrela banana, zbog koje je kremast i sladak. Još je ukusniji ako ga napravite sami. Kako? To smo pitali Maju Jalšovec, bivšu natjecateljicu popularne kulinarske emisije MasterChef, koja svakodnevno na svojim društvenim profilima objavljuje recepte koje svatko s malo volje može napraviti. Pripremila nam je svoja tri omiljena nicecreama.

U 15 minuta smisli obroke za cijeli tjedan

Maja je na Instagramu i TikToku okupila po više od 120 tisuća pratitelja koji svakog dana od nje mogu dobiti novu ideju za ukusan ručak ili slastan desert. Prošle godine proglašena je Gastro zvijezdom u kategoriji Video zvijezda.

Poznata je po tome što pazi da svaku namirnicu iskoristi koliko god je moguće kako bi što manje hrane završilo u otpadu.

Maja u svojoj kuhinji poslije jutarnje kave i prije pripreme nicecreama.
Foto: Hana Kajari/Index

"Zaista ne treba puno vremena da napravite plan obroka za tjedan unaprijed, petnaestak minuta i potom napravite popis. Druga stavka je educiranje o tome što je sigurno za konzumaciju, a što nije, i kada shvatimo koliko stvari je zapravo iskoristivo, neminovno će doći do smanjenja otpada", objasnila je Maja, koja svaki dan svojim pratiteljima pokazuje da priprema obroka ne mora biti skupa i komplicirana. 

Sve se više udaljavamo, smatra, od poznatih namirnica i jela, pa želi pratiteljima i osobama koje tek uče kuhati približiti dio našeg kulturnog identiteta. Uz to ih nastoji naučiti kako smanjiti količinu dobre, neiskorištene hrane koja završi u otpadu. 

"Frape od banana vraća me u djetinjstvo"

Naime, u Hrvatskoj svatko od nas godišnje stvori 71 kg otpada od hrane. Uz ostale namirnice, tu se nađe i voća budući da ono vrlo brzo može postati prezrelo i estetski neprivlačno. Tada ga radije ostavimo ili bacimo, a umjesto toga biramo ono svježije i ljepšeg izgleda.

U toj kategoriji često se nađu banane, koje u trgovinama postaju nepoželjne čim dobiju prvu smeđu točkicu. Maja nas uvjerava da su upravo takve idealne za već dugo popularan banana bread i nicecream

"Moram priznati da mi je žao vidjeti hranu u smeću, a još veće razočaranje mi je činjenica da smo to kao društvo toliko normalizirali da nitko to više ne primjećuje", razočarana je. 

"Banane osobno koristim u nekim poprilično standardnim receptima poput smoothieja, kao dodatak u zobenoj kaši ili vrlo jednostavnim kolačima. A ono što me uvijek vrati u djetinjstvo je najobičniji frape od banana, koji je mama spremala kad nije znala što bi s njima", prisjetila se Maja, koja je, prije nego što se posvetila kuhanju, radila u korporaciji.

Nakon što je dala otkaz, htjela je otvoriti obrt za proizvodnju tjestenine. U međuvremenu je počela snimati za TikTok te sad ima obrt koji ujedinjuje sve njene talente. Potom se prijavila u MasterChef i tamo ostala među najboljih četvero. Sada radi kao privatna kuharica, a svoje pratitelje i dalje educira i zabavlja na društvenim mrežama.

"Banane što su izvana 'ružnije', to su bolje za sladoled"

Prije nego što smo došli kod nje, kratko nam je opisala da će pripremiti tri nicecreama – slatko-kiselkasti, orašasti i čokoladni. Za prvi je iskoristila smrznutu bananu, dmBio Namaz od indijskih oraščića, dmBio Sirup za zaslađivanje od soka agave i smrznute maline. 

Prije zamrzavanja, koje traje oko pet sati, banane treba oguliti, a preporučljivo je narezati ih na deblje kriške da bi se kasnije lakše izblendale.
Foto: Hana Kajari/Index

Proizvodi asortimana dmBio dio su dm-ove vlastite robne marke i posjeduju certifikate koji garantiraju ekološko podrijetlo i kontroliranu proizvodnju, čime podržavaju održivu poljoprivredu i etičke standarde. 

Maja nam je rekla da inače u svojim receptima koristi razne žitarice, kvinoju i heljdu iz dmBio asortimana, kao i maslace od orašastih plodova, koje je odlučila uvrstiti i u jedan današnji recept.

Proizvodnja proizvoda dmBio odvija se u skladu s najstrožim ekološkim standardima, a proizvodi nose oznake poput BIO i Vegan, što potvrđuje da nisu korišteni sastojci životinjskog podrijetla te su pogodni za vegane i one koji preferiraju biljnu prehranu. Također, ove oznake ukazuju na to da su nastali bez upotrebe pesticida i genetski modificiranih organizama, čime se štiti okoliš i zdravlje potrošača.

Za pripremu ovog deserta, koji može poslužiti i kao uravnotežen međuobrok, birajte banane ovisno o tome želite li da bude više ili manje sladak.

"Banane što su izvana 'ružnije', to su bolje za sladoled jer se povećava postotak šećera u njima, tako da toplo preporučujem najtamnije moguće banane", savjetovala je Maja.

Voilà, prvi nicecream s malinama je spreman! Gdje nam je žličica?
Foto: Hana Kajari/Index

Prije zamrzavanja, koje traje oko pet sati, banane treba oguliti, a preporučljivo je narezati ih na deblje kriške da bi se kasnije lakše izblendale. Ako se pakiraju hermetički, mogu se čuvati u zamrzivaču do šest tjedana.

Kad se poželite zasladiti, samo ih izvadite iz zamrzivača, dodate im dmBio Namaz od indijskih oraščića, dmBio Sirup za zaslađivanje od soka agave i smrznute maline te sve zajedno izblendate. Maja je blendala nekoliko minuta, a kad je nicecream bio spreman za serviranje, ukrasila ga je odmrznutim malinama i listićima mente. 

Nakon toga možete uživati!

Komadići kikirikija za crunchy moment

Uz već kremaste banane, odlično će se uklopiti dmBio Bijeli namaz od badema, dmBio Namaz od kikirikija i dmBio Sirup od datulja, zvijezde drugog Majinog recepta. 

Ne štedite namaz od badema jer je zbog njega nicecream kremastiji. 
Foto: Hana Kajari/Index

"Odavno je poznato i prepoznato da su banane i maslac od kikirikija dobra kombinacija, a namaz od badema dodatno pridonosi kremoznosti nicecreama. A kako bih se poigrala teksturom, odlučila sam se za maslac od kikirikija s komadićima kikirikija kako bih dobila i taj crunchy moment", ispričala je Maja prije nego što je upalila svoj blender.

Poput prvog recepta, smrznutim bananama dodala je ostale sastojke i sve izmiksala kako bi se sjedinilo. Prije posluživanja na vrh je dodala još malo dmBio Sirupa od datulja. 

Tko ne voli kad je sladoled pomalo crunchy
Foto: Hana Kajari/Index

U asortimanu dmBio postoje razne vrste proizvoda koje se mogu iskoristiti za pripremu doručka ili drugih obroka, kao i za deserte poput ovih. Tu su razne vrste žitarica, ulja, zaslađivača i umaka

Trik za savršene kuglice

U dmBio asortimanu nalaze se i biljni napitci, od kojih se jedan našao na Majinom popisu namirnica za treći nicecream. Ljubiteljima čokolade zasigurno će se svidjeti ovaj desert u koji se bananama dodaju dmBio Kakao u prahu, dmBio Napitak od zobi i vanilije i dmBio Brašno od kokosa.

Kao i kod prethodna dva nicecreama, postupak je jednostavan. Unaprijed smrznutim bananama dodaju se ostali sastojci i sve se zajedno miksa u blenderu. Za jednostavnu dekoraciju Maja je iskoristila kokosovo brašno. Ako volite da tekstura bude više tekuća, možete ga odmah pojesti.

Ako želite da nicecream bude tekuć, dodajte mu malo više dmBio Napitaka od zobi i vanilije.
Foto: Hana Kajari/Index

No ako želite savršene kuglice, Maja nam je otkrila i jedan trik kako ih formirati. Nakon što smjesu izvadite iz blendera, potrebno ju je vratiti u zamrzivač na sat vremena. Tada ćete mnogo lakše izraditi pravilne kuglice.

😍 Mi smo ga odmah smazali!
Foto: Hana Kajari/Index

Odlučite li malo promijeniti recept, Maja savjetuje što koristiti umjesto banana.

Dodatan tip: avokado umjesto banane

"Što se tiče neke alternative umjesto banana, svakako ne preporučujem voće s velikim postotkom vode i zapravo jedino što bih sa sigurnošću preporučila je avokado", navela je. 

Osim toga, kako bi se okusi dodatno naglasili, možete dodati nešto kiselije, savjetuje Maja.

"Kao i kod svakog recepta, bitan je balans, pa bih poručila da se igrate i dodajete sastojke malo po malo i iznova kušate dok ne dobijete za vas najbolji okus", zaključila je Maja Jalšovec sa smiješkom iz svoje kuhinje.

Foto: Hana Kajari/Index

Inspiraciju možete pronaći prelistavajući dm katalog ili posjetom dm prodavaonica i dm online shopa, kao i na 'Moj dm' aplikaciji. Proizvodi asortimana dmBio, osim što su ekološki prihvatljivi, odsad su i još povoljniji. U sklopu pogodnosti "Dobre cijene u svako vrijeme" dm omogućuje kupcima da ne čekaju akcije jer u dm-u mogu uvijek kupiti proizvode po povoljnim cijenama. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.