Švicarci ne žele biti domaćini Eurosonga: Ima li Nemo veze s tim?

Foto: EPA

Prema rezultatima ankete koju je proveo list Blick, gotovo polovica stanovnika Švicarske protivi se tome da budu domaćini natjecanja za pjesmu Eurovizije sljedeće godine. U anketi je sudjelovalo oko 25.000 ljudi, 49 posto izjasnilo se da su jasno ili donekle protiv održavanja natjecanja, a 46 posto jasno ili donekle za. Pet posto ispitanika nije izrazilo mišljenje.  

No sviđalo se to njima ili ne, zahvaljujući pop pjevaču Nemu koji je odnio ovogodišnju pobjedu u Švedskoj, Eurosong se mora održati u Švicarskoj. Točna lokacija još nije poznata. Zürich i Ženeva su se prijavili, dok su se glavni grad Švicarske Bern i obližnji grad Biel zajednički kandidirali za domaćinstvo.

Osim spomenutih rezultata, anketa Blicka pokazala je da je podrška jača među ljudima s višim stupnjem obrazovanja i lijevim političkim stavovima nego među ostalim skupinama stanovništva. Protiv održavanja Eurovizije u Švicarskoj 74 je posto pristaša desničarske stranke.

Rasprava o uvođenju trećeg spola

Prema Blicku, ovakav stav stanovništva mogao bi imati veze s tim što se Nemo identificira kao nebinarna osoba i preferira they/them zamjenice. Njegova pobjeda s pjesmom The code o rodnom nekonformizmu pokrenula je raspravu o tome treba li treći spol biti registriran u Švicarskoj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.