Porin 2016: Elemental ima pjesmu, a Matija i Arsen album godine

Foto: Porin/Press/Pixsell

AKO U OVE 23 godine niste naučili da u dodjeli Porina trebate uživati s velikim odmakom prema hrvatskom pokušaju stvaranja domaće verzije Grammyja, teško je da ćete to ikad shvatiti, ali radi se o događaju koji iz godine u godinu postaje sve zabavnije gledati jer nikad ne znate što ćete dobiti.

Dakle, ako u ovome vidite samo nepotrebno bacanje novca na neopisivo dosadnu dodjelu nagrada koja zanima samo ljude koji već tamo sjede, u pravu ste.

No, postoji nešto zabavno u gledanju ljudi koji 23 godine neuspješno pokušavaju svladati drevnu vještinu režiranja dodjele i učiniti je gledljivom.

Voditelji dobri, najavljivači ne

Ponekad grozno podbace pa sve djeluje kao prijenos stvarno dobre vatrogasne zabave koja neodoljivo podsjeća na dodjelu nagrada, a ponekad, kao ovog puta, možete vidjeti napredak jer nemate osjećaj da se radi o vašaru već o legitimnoj dodjeli s kvalitetnom scenografijom, odličnim voditeljima, ali i uobičajeno neduhovitim, ukočenim i usiljenim najavljivačima koji izađu na pozornicu, ubiju vam dio duše i proglase pobjednika.

A onda nastupi i Ivan Zak pa nakratko izgubite volju bilo što objašnjavati i prestanete pronalaziti razloge da Porinu ove godine date šansu. 

Iva Šulentić i Duško Čurlić već su "dosadno" dobra kombinacija pa nije posebno iznenađenje da su i ove godine odradili više nego dobar posao, ali zaista nikome nije jasno zašto bilo tko osjeća poriv najavljivače pretvarati u komičare.

Zašto, primjerice, tjerati Zlatka Galla da bude iskulirano duhovit ili Mirtu Šurjak da pjeva kad se u oba slučaja očito radi o njihovim najslabijim stranama?

Kamere su ispočetka neprestano zavirivale prema stolu za kojim su sjedili Siniša Kovačić i Božo Petrov, ali netko je na vrijeme shvatio da prizor ovih dviju njuški ubija zvonku i svaku drugu radost pa se s tom praksom brzo prestalo. Doduše, bilo bi predivno vidjeti Kovačićevu facu nakon što su Dječaci na bini krenuli prozivati HTV zbog ukidanja "Montiranog procesa".

Posveta Arsenu uvjerljivo najbolja

"Mali" problem domaćih dodjela je to da nikog zapravo nije briga tko će pobijediti. Jednostavno nema napetosti. Netko bi ubuduće trebao napraviti neki medijski hype oko nominiranih da i publika barem jedne godine ima razlog gledati. 

U slučaju Porina totalno je svejedno hoće li pobijediti Massimo ili netko treći. Isto tako, ne treba posebno naglašavati da utrka između Nene Belana i Rade Šerbedžije ne postoji, a i zašto držati kamere na gubitnicima kad im na licima možete pročitati "svejedno, tu sam ionako zbog besplatne hrane i cuge".

Nastupi ove godine nisu izazvali preveliko oduševljenje, ali posveta Arsenu Dediću koja je ostavljena za sam kraj dodjele vjerojatno je nešto najbolje što je Porin imao u ove 23 godine.

A to, bez želje da se nečiji doprinos glazbi omalovaži, jako puno govori i o tome što smo večeras vidjeli.

Massimu najviše nominacija, a Matiji i Arsenu album godine

Najboljom ženskom vokalno izvedbom proglašena Josipa Lisac, a za mušku vokalnu izvedbu "Porina" je dobio Massimo Savić za pjesmu "Jedan dan ljubavi", a pjevač je ujedno imao i najveći broj nominacija no ne i osvojenih nagrada jer najveći osvajač 2016. je Matija Dedić sa čak šest osvojenih Porina.

Ibrica Jusić je osvojio Porin za album "Harlekino" pobijedio je u kategoriji najbolji album zabavne glazbe, a grupa TBF s albumom "Dana sutra" ima najbolji album klupske glazbe. Nagrada za najbolju izvedba grupe s vokalom pripao je Elementalu za skladbu "Goli i Bosi" na albumu "Tijelo".

U kategoriji najbolje jazz izvedbe Porina je dobio Matija Dedić za izvedbu skladbe "Ni ti ni je" s albuma "Matija svira Arsena". Rundek Cargo Trio je Porina dobio za najbolji album alternativne glazbe za album "Mostovi".

Najboljim albumom rock glazbe proglašen je "Dani zatvorenih vrata" grupe "Hladno pivo".

Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivana Gorana Kovačića i dirigent Vladimir Kranjčević pobijedili su u kategoriji najbolji album klasične glazbe.

Porina za životno djelo osvojio je glazbenik Hrvoje Hegedušić, a u kategoriji klasične glazbe Davorin Kempf.

Tijekom svečanosti kao i zabavnog programa u ŠRC Gripe nagrade "Porin dodijeljene su u čak 35 raznih kategorija.

Najbolji pop album: "1 Dan ljubavi" - Massimo, Nikša Bratoš, Predrag Martinjak i Ivan Popeskić
Najbolja muška vokalna izvedba: Massimo
Najbolja ženska vokalna izvedba: Josipa Lisac
Novi izvođač godine: Nina Kraljić
Najbolji skladba klasične glazbe: Frano Parać
Najbolji album folklorne i etno glazbe: "Istraditional", Bruno Krajcar
Najbolja vokalna suradnja: Neno Belan i Maja Posavec "Tvoj glas"
Najbolji album rock glazbe: Hladno Pivo "Dani zatvorenih vrata"
Pjesma godine: "Goli i Bosi" Elemental
Album godine: "Matija svira Arsena" Matija Dedić

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.