Postoji odlično mjesto za kvalitetne serije, ali još ga nema u Hrvatskoj

Foto: Press

PRIČA o "streaming ratovima" odavno je završila, a pobjednik je na iznenađenje apsolutno nikog - Netflix. 

Nažalost, toga su svjesni i mnogi servisi koji su u ponudi imali izuzetno kvalitetan sadržaj. Tu u prvom redu govorimo o Apple TV+, koji sada obećava da neće više bacati toliko novca na emisije koje nitko ne gleda. U njihovom slučaju, to je jako velik dio sadržaja jer prema pisanju Bloomberga, Apple TV+ "generira manje gledanja u jednom mjesecu nego Netflix u jednom danu".

Svi su više-manje isti...

Kada su svi studiji i kompanije počeli lansirati vlastite streaming usluge, došlo je do prezasićenja tržišta, a čak i u našim krajevima imamo jednostavno previše servisa koje se ne isplati redovito plaćati jer svaki ima nešto, ali nedovoljno da bismo zadržali pretplatu. 

Štoviše, Netflix je također deponij svega i svačega i vrlo je lako steći dojam da je plaćanje pretplate nakon što pogledate ono malo što vas zanima apsolutno bacanje novca osim ako pretplatu ne dijelite s prijateljima ili članovima obitelji. 

Postojala je prilika da se servisi specijaliziraju. Posebno u Americi. Hulu je, primjerice, dugo bio platforma za ljubitelje TV-a, a Shudder za ljubitelje horora. Nažalost, to se nije dogodilo.

Umjesto toga, HBO Max (sada samo Max), Peacock, Paramount+ i Disney+ uglavnom se oslanjaju na to da publika voli kataloge njihovog pojedinačnog studija više od bilo čega drugog. I svatko od njih ima nešto, ali nedovoljno da biste se odlučili na samo jednu opciju. 

...ali Apple TV+ ima fenomenalne SF serije

Nažalost, Apple TV+, koji kod nas još uvijek čekamo, rijetka je iznimka i uredno izbacuje odlične emisije, filmove i serije, s posebnim naglaskom na SF sadržaju. 

Znanstvena fantastika je ono čime se Apple TV+ posebno ističe. Naravno, Disney+ ima Star Wars i Paramount+ ima Star Trek (da ne spominjemo, Prime Video ima možda najskuplju TV emisiju ikad, The Lord of the Rings: The Rings of Power), ali Appleove serije imaju blockbusterski moment.

Serije kao što su Foundation, For All Mankind i Monarch: Legacy of Monsters vrhunski su napisani i producirani SF sadržaji. Čak i manji projekti kao Silo djeluju jedinstveno. Tu su, naravno, i Severance (jedna od najvećih uspješnica Applea) i postapokaliptična avanturistička serija See.

Apple je postao "the mjesto" za ljubitelje SF-a i to je možda očekivano s obzirom na njihov fokus na tehnologiju. The Murderbot Diaries Marthe Wells i Neuromancer Williama Gibsona tek čekaju emitiranje, a Apple je još uvijek očito spreman trošiti novac. 

To im daje hrabrost koju je HBO dugo vremena imao i kreativnih bjanko čekova ranog Netflixa. 

Martin Scorsese i Ridley Scott prešli su na servis kada su dobili novac za realizaciju svojih projekata Killers of the Flower Moon i Napoleon. Zvijezde poput Opre i Stevena Spielberga do Jennifer Aniston, M. Night Shyamalana, pa čak i Harrisona Forda, svi su našli svoj put do Apple TV+. 

I kvaliteta je tu, s dramama poput Pachinko i komedijama poput Ted Lasso i Shrinking koje donose prestižne emisije koje podsjećaju na stari HBO. Možda nitko ne gleda Apple TV+, ali rade hvaljene serije i filmove. Osvojili su i Oscara s Codom 2022. godine.

Ima se, može se, ali koliko dugo?

Dio razloga zašto Apple može trošiti toliko novca i ne brinuti o tome je taj što njihovi investitori više brinu o prodaji iPhonea nego o brojkama gledanosti. 

Vijest da su odgodili produkciju treće sezone Foundation kako bi smanjili troškove definitivno je loša, ali daleko je manje vjerojatno da će bankrotirati kao što je to slučaj s konkurencijom. Zapravo, ako postoji jedna tvrtka koja si može priuštiti trošenje djelića svoje neto vrijednosti od tri trilijuna dolara na zabavu, to je Apple. 

Jedino pitanje je hoće li stići u Hrvatsku prije nego što odustanu od eksperimenta sa streaming servisom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.