Predstavljen program 22. Zagreb Film Festivala

Foto: Press/Zvonimir Kuhtić/Hina

22. izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 4. do 10. studenoga na nekoliko lokacija u Zagrebu, a otvorit će ga film Brune Ankovića Proslava, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Dugometražna konkurencija drugu godinu zaredom prikazivat će se u CineStaru Branimir. "Od prošle je godine zatvoreno Kino Tuškanac, zbog čega smo bili prinuđeni preseliti se u CineStar MingleMall, što se pokazalo dobitnom kombinacijom", kazao je direktor Festivala Boris T. Matić, koji je najavio filmove u glavnome programu. 

 

Film Proslava otvara festival

Glavni program uključuje deset dugometražnih filmova, od kojih je devet u konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu, Zlatna kolica. Festival otvara dobitnik Zlatne arene na Pula Film Festivalu, film Proslava Brune Ankovića, nastao po knjizi Damira Karakaša.

I istoj su kategoriji i Za danas toliko srpskog redatelja Marka Đorđevića, komedija Kako se obogatiti prije nego što baka umre, azijski hit u režiji Pata Boonnitipata, koji je i tajlandski kandidat za Oscara, te Divlji dijamant francuske redateljice Agathe Riedinger, priča o slavom opsjednutoj tinejdžerici Liane. 

Film Julie je odlučila šutjeti belgijskog redatelja Leonarda van Dijla i izvršne producentice i slavne tenisačice Naomi Osake bavi se mladom tenisačicom koja se nađe usred skandala s trenerom, a zagrebačkoj projekciji prisustvovat će glumice i profesionalne tenisačice Tessa Van den Broeck i Grace Biot.

Komična drama, film ceste Stvarna bol američkog glumca Jessea Eisenberga govori o dvojici karakterno nespojivih rođaka koji putujući u Poljsku ispunjavaju želju pokojne bake. Sretni praznici kronika je suživota Arapa i Židova u Haifi, palestinskog redatelja Scandara Coptija. 

Nova godina koja nikad neće stići rumunjskog redatelja Bogdana Mureșanua radnjom je smješten u "dan prije svrgavanja Ceausescuova režima, na Božić", istaknuo je Matić. Vikendica litavskog redatelja i Laurynasa Bareiše prati gotovo tragične posljedice jednog obiteljskog ljetovanja. 

ZFF će zatvoriti hrvatska premijera filma izvan konkurencije Susjedna soba španjolskog redatelja Pedra Almodovara, koji je osvojio Zlatnog Lava na Venecijanskome filmskom festivalu.

Tko je u žiriju?

U žiriju dugometražnog filma su nagrađivana islandska redateljica Ninna Palmadottir, rumunjska producentica Anamaria Antoci te selektorica i kuratorica Sonja Baksa.

Sekcija PLUS, primarno namijenjena mladima i srednjoškolcima, od ove je godine natjecateljska, a donosi Toksično litavske autorice Saulė Bliuvaitė, Hepiend, distopijski prvijenac japanskog redatelja Nea Sora, sina japanskoga skladatelja Ryuichija Sakamota, i Dobro dijete američke autorice Indije Donaldson. 

Uz filmove iz te sekcije ove će godine za nagradu PLUS mladog žirija konkurirati i tri filma iz glavnog programa "ulie je odlučila šutjeti, Divlji dijamant i Kako se obogatiti prije nego što baka umre, koji se bave temom odrastanja, istaknula je programska direktorica Selma Mehadžić.

"Učinili smo mlade dijelom cjelokupnog programa, umjesto da su u zasebnoj niši", kazala je.

ZFF kandidacijski festival za nagradu Europske filmske akademije

Nacionalna kratkometražna konkurencija Kockice uključuje osam filmova po izboru Vladimira Gojuna, a natjecateljski program međunarodnih filmova kratkog metra njih deset. Žiri kratkometražnih filmova čine portugalski režiser Daniel Soares, hrvatski David Gašo i selektorica Međunarodnog festivala kratkog filma u Hamburgu Yulia Serdyukova.

ZFF se pridružio mreži European Film Academy Short Film Network koju čini tridesetak europskih festivala te će jedan film iz kratkometražne konkurencije po izboru ovogodišnjeg žirija postati kandidat za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije.

"Drago nam je što će autori Kockica dobiti mogućnost, ako ih žiri odabere, boriti se za Europsku filmsku akademiju", ocijenio je Matić.

Za Kockice je, dodao je, bilo prijavljeno 75 filmova, što je "jako puno" za hrvatske prilike. "Nismo slutili da će taj program, kad je počeo prije dvadeset godina, toliko utjecati na mlade autore", rekao je Matić.

Izvršna direktorica festivala Lana Matić najavila je filmove najvećih europskih kinematografija, iz programa Velikih 5, koji uključuje filmove pet najvećih europskih kinematografija - pop operu Emilia Pérez Jacquesa Audiarda, koja je i francuski kandidat za Oscara, španjolsku komediju film Proslava razvoda Jonása Truebe, Diva Futura Giulije Louise Steigerwalt, film o počecima talijanske pornoindustrije, u kojemu glumi hrvatska glumica Tesa Litvan, njemačku crnu komediju Do kraja života Matthiasa Glasnera, te britanski Bijeg u režiji Nore Fingscheidt i produkciji glavne glumice Saoirse Ronan.

Ostali su programi ZFF-a Ponovno s nama, u sklopu kojega se prikazuju filmovi iz glavnog programa proteklih izdanja Festivala, Mreža festivala Jadranske regije, zajednički projekt osam regionalnih festivala, KinoKino, program na kojemu će najbolji film izabrati dječji žiri, te Festivali pod reflektorom na kojemu će se prikazati pedesetak recentnih naslova koje su odabrali programski direktori i selektori desetak međunarodnih filmskih festivala.

Osim projekcijskih programa, program Industrija, namijenjen edukaciji i umrežavanju, donosi radionice, masterclassove, panele i pitching forume, koji okupljaju ne samo filmske profesionalce, već i "one koji razmišljaju o tome da se počnu baviti filmom", rekla je Mehadžić.

Među ovogodišnjim festivalskim lokacijama i Scenoteka (bivše kazalište Vidra), u kojoj će se održati program Industrija, ali i večernja druženja nakon projekcija. Osim toga, filmovi će se prikazivati i u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), Kinoteci, Dokukinu KIC i online na croatian.film. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.