Preminuo je tvorac GIF-ova

Foto: Profimedia

PREMINUO je Stephen Wilhite, tvorac GIF-ova (Graphic Interchange Formata).

Wilhite je umro u dobi od 74 godina od komplikacija uzrokovanih koronavirusom, točno dva tjedna nakon što je saznao da je zaražen.

Vijest o smrti potvrdila je njegova supruga Kathaleen za NPR.

"Došlo je iznenada. Jednog jutra se probudio i rekao: 'Dušo, ne osjećam se dobro. Uopće se ne osjećam dobro.' Imao je temperaturu, jako je povratio. I onda je sljedeći dan počeo jako kašljati", ispričala je.

Wilhiteov rad sada je ovjekovječen u milijunima memova, šala i objava koje se svakodnevno dijele putem interneta, ali to naravno nije bila njegova prvotna namjera.

GIF je stvorio dok je radio u CompuServeu 1980-ih kao način prijenosa velikih slika u vrijeme kada su brzine interneta bile samo upola onoga što su danas. Mogućnost animiranja došla je kasnije.

Wilhite je dobio Webbyjevu nagradu za životno djelo za svoj rad 2013. U intervjuu za The New York Times je otkrio da je prvi ikad stvoren GIF bila slika aviona, ali da mu je jedan od najdražih memova beba koja pleše.

Iako velik dio svijeta prilikom čitanja GIF-a koristi slovo "G" (prema grafici koju označava), prema samom kreatoru zapravo se izgovara "jif".

Wilhite je iza sebe ostavio 11 unučadi i 3 praunuka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.