Priča koja je raznježila srca: Pas naučio znakovni jezik zbog gluhe gazdarice

Screenshot: TikTok

Derek Cassese već neko vrijeme dijeli videe na TikToku i raznježi srca mnogih korisnika te društvene mreže. Naime, njegova 9-godišnja kujica korgija Eowyn naučila je znakovni jezik. Derekova supruga Emily je gluha pa je zbog toga njihov pas naučio prepoznavati riječi i znakove znakovnog jezika. 

Cassesse je objasnio da je Eowyn, kada je shvatila da on i Emily komuniciraju isključivo znakovnim jezikom, naučila znakove za svoje omiljene riječi. Ispričao je da kad god Eowyn uoči znak za jednu od tih riječi, poput večere, počne lajati. Naglasio je i da se oni nisu trudili naučiti je, nego je sama vremenom počela shvaćati znakove. 

@thesigningd #corgi and #signlanguage , shes so GRUMPY! #asl #fyp #foryou ♬ original sound - The Signing D

"Nekada moramo paziti što pokazujemo"

"Prvo mi je bilo super što pamti neke riječi na znakovnom jeziku, no problem je što je ovaj moj korgi izrazito pametan pa posebno obraća pažnju na znakove za riječi koje joj se sviđaju. Zato sada moramo paziti ako slučajno na znakovnom jeziku tijekom razgovora pokažemo znak za večeru jer će ona odmah reagirati i početi lajati", objasnio je Derek.

@thesigningd #signlanguage fluent #corgi signing back ! #asl #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - The Signing D

Pokazao je i kako Eowyn veselo reagira kada on pokaže znak za loptu. Počela je lajati i otrčala do vrata spremna za izlazak van. 

@thesigningd #signlanguage fluent #corgi ! #asl #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - The Signing D

Psić ljutito laje na riječ neuspjeh

No, ne izaziva svaki znak pozitivnu reakciju. Derek je otkrio da iz nekog razloga Eowyn prepoznaje znak za riječ neuspjeh ili promašaj. Čim vidi da su na znakovnom jeziku komunicirali riječ neuspjeh, Eowyn postane mrzovoljna i počne ljutito lajati.

Otkrio je i da ovaj genijalni psić ne samo da prepoznaje znakove za brojne riječi već razumije i kada vlasnici slovkaju na znakovnom jeziku. Primjerice, kada Derek prstima slovka riječ kost, Eowyn već na trećem slovu počne lajati i reagirati na riječ. S vremenom je Eowyn naučila i razne trikove na znakovnom jeziku, poput sjedni, lezi i daj šapu.

"Snimaj nam više ovakvog sadržaja, Eowyn je preslatka i ovo je tako dirljivo", "Psi više reagiraju na znake rukama nego na glasovne signale. Ova vrsta posebno. Ovo je također super jer kako ona stari i slabije čuje, još uvijek možete davati naredbe", "Kako te slatko gleda cijelo vrijeme", nizali su se komentari oduševljenih pratitelja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.