Bračni par pokušao je prevarom pobijediti na Milijunašu, završili su u zatvoru

Screenshot: YouTube

2001. godine u Engleskoj je pronađen treći milijunaš nakon što je Charles Ingram odgovorio točno na svih 15 pitanja tijekom kviza Tko želi biti milijunaš?. Međutim, ispostavilo se da je Ingram varao pa je cijela priča završila na sudu, a Ingram i njegova žena su u konačnici služili zatvorsku kaznu zbog prijevare.

Kviz Tko želi biti milijunaš? osmislio je Britanac po imenu David Briggs i plasirao ga na britanski TV. Kviz je odmah postao iznimno popularan, a već nakon par godina počele su razne inačice istog kviza u zemljama diljem svijeta. Do danas je izdano oko 120 inačica ovog kviza diljem svijeta, uz različita pravila, nagrade i prilagodbe raznim kulturama.

Fijasko na Milijunašu

Charles Ingram vježbao je igru najbrži prst kako bi povećao svoje šanse da zaigra kviz. U njegovoj pratnji nalazila se njegova žena te njegov prijatelj. Osmislili su plan u kojem žena i prijatelj pomažu Charlesu odgovoriti na pitanja tako da mu daju signale kašljući. Cijeli je plan jadno izveden pa su zato i uhvaćeni.

Produkcijski tim je odmah posumnjao na Ingrama, čak i prije zadnjeg pitanja. Jedno od ranijih pitanja bilo je: "Tko je izdao hit album Born to Do It 2000. godine?". Nakon što je uzeo pola-pola, Ingram se odlučio na odgovor A1, a minutu nakon izjavio kako je u krivu 80% vremena kada pogađa pa da će promijeniti svoj odgovor i zaključao Craiga Davida, za kojeg je rekao da nikad nije čuo za njega.

Na četrnaestom pitanju od Ingrama se tražilo da odgovori koji grad je isplanirao Baron Haussmann. Među odgovorima su se našli Berlin i Pariz. Ingram je komentirao kako je vjerojatno Berlin zbog imena urbanista Haussmanna. Nakon odugovlačenja ipak se, bez jasnog razloga, predomislio i odlučio za Pariz.

Na zadnjem pitanju Ingrama se tražilo da imenuje broj čiji je zapis "jedan pa sto nula". Prvo je označio krivi odgovor pa se opet na kraju predomislio za onaj pravi ("googol" - po toj riječi ime nosi danas Google).

Nagrada je na kraju bila zatvorska kazna

Jedan od producenata je kasnije komentirao kako je shvatio da se radi o nekoj vrsti prevare jer je Ingram zaključao zadnji odgovor bez prevelikog pritiska i uz premalo razmišljanja, što je nekome tko gleda show regularno izrazito neobično.

Na sudu je donesena odluka da je bračni par Ingram kriv. Osuđeni su na 18 mjeseci zatvora, a morali su platiti 115.000 funti novčane kazne. Od kviza, naravno, nisu dobili ništa.

Par se ponovo pronašao u problemu kada su pokušali prevariti osiguranje nekoliko godina kasnije. Charles Ingram inače je bio časnik u britanskoj vojsci, ali je otpušten nakon skandala u Milijunašu. Nakon toga počeo je pisati knjige.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.