Prije 30 godina ubili roditelje. Nakon Netflixove serije mogli bi na slobodu

Foto: Profimedia/EPA

Erik i Lyle Menendez, braća koja su prije više od tri desetljeća osuđena za ubojstvo svojih roditelja u slučaju koji je šokirao SAD, trebali bi ponovno izaći pred suca i dobiti mogućnost uvjetnog otpusta, istaknuo je okružni tužitelj Los Angelesa, prenosi BBC. Ubojstva Kitty i Josea Menendeza 1989. godine u njihovoj vili na Beverly Hillsu godinama su intrigirala američku javnost, a nedavno su inspirirala i popularnu Netflixovu seriju.

Preispituju se novi dokazi

George Gascón, glavni tužitelj okruga Los Angeles, izjavio je u četvrtak da novi dokazi opravdavaju preispitivanje njihovih doživotnih kazni. Erik Menendez (53) i Lyle Menendez (56) trenutno služe kazne bez mogućnosti uvjetnog otpusta u kalifornijskom zatvoru. No, prije eventualnog puštanja na slobodu, pred njima je još dug put.

Sudac će odlučiti hoće li braća dobiti novu presudu, a odbor za uvjetne otpuste trebao bi procijeniti hoće li im, nakon više od 30 godina, omogućiti izlazak iz zatvora. Braća Menendez, kao ni članovi njihove obitelji, nisu unaprijed dobili obavijest o Gascónovoj odluci. "Vjerujem da su braća bila izložena teškoj disfunkciji i zlostavljanju u obitelji", rekao je Gascón i dodao da, iako ne postoji opravdanje za ubojstvo, smatra da su platili svoj dug društvu.

Novi dokazi

Tijekom suđenja 1990-ih tužitelji su ih prikazali kao bogate mladiće koji su hladnokrvno planirali ubojstva kako bi se domogli obiteljskog bogatstva. No, njihova obrana tvrdila je da su braća godinama bila žrtve emocionalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja te su djelovala u samoobrani.

U slučaju Menendez pojavili su se novi dokazi o seksualnom zlostavljanju. Jedan od novih dokaza je pismo koje je Erik Menendez navodno 1988. poslao članu obitelji, u kojem opisuje zlostavljanje koje je doživio od svog oca Josea. Drugi dokaz dolazi od tada maloljetnog člana portorikanskog boy benda Menudo, koji je izjavio da ga je Jose Menendez, tada direktor diskografske kuće RCA, drogirao i seksualno zlostavljao tijekom posjeta domu Menendezovih.

Slučaj je započeo 20. kolovoza 1989., kada su braća, tada u dobi od 18 i 21 godinu, pozvala policiju i prijavila da su pronašla tijela svojih roditelja po povratku kući.

Hoće li braća Menendez biti oslobođena?

Gascón je najavio da će njegov ured u petak podnijeti sudu preporuku za ponovno izricanje kazne, koja će uključivati dokaze za blažu kaznu. U narednih 30-45 dana očekuje se zakazivanje ročišta na kojem će sudac razmotriti nove dokaze i odlučiti o mogućnosti uvjetnog otpusta. Braća bi mogla prisustvovati ročištu.

Očekuje se da će ročište izazvati kontroverze. Gascón je priznao da ovaj slučaj dijeli mišljenja te da bi neki članovi njegovog osoblja mogli biti protiv njegovog prijedloga na sudu. Jedan član obitelji Menendez, Kittyn brat Milton Andersen, oštro je kritizirao tužitelja zbog "politiziranja slučaja", istaknuvši da je već pretrpio nezamisliv gubitak svoje sestre.

Ako sudac odobri preporuku, braća će imati mogućnost uvjetnog otpusta

Gascón je naveo da, ako sudac odobri preporuku, braća Menendez imat će mogućnost uvjetnog otpusta zbog kalifornijskog zakona i njihove dobi u vrijeme zločina. Odbor za uvjetni otpust trebao bi razmotriti njihovu rehabilitaciju te ako odluči da ih se može pustiti, kalifornijski guverner Gavin Newsom još uvijek može odbiti tu odluku.

Ročište u slučaju zakazano je za 26. studenog, ali tužiteljstvo se nada da će zakazati novo ročište za raspravu o prijedlogu za smanjenje kazne.

Braća Menendez podnijela su u svibnju 2023. zahtjev u kojem navode nove dokaze i traže poništenje osuda. Gascón je rekao da njegov ured više od godinu dana pregledava slučaj, ali je odluku donio tek u četvrtak, sat vremena prije nego što je održao konferenciju za novinare o ovom poznatom slučaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.