Prije 33 godine umro je Toma Zdravković, o njemu su ispričane brojne urbane legende

Screenshot: YouTube

Legendarni pjevač i jedan od najvećih boema bivše Jugoslavije Toma Zdravković preminuo je nakon duge i teške bolesti prije točno 33 godine. Bolovao je od raka mokraćnog mjehura, a iako se liječio u Americi, bolest je ipak bila jača. Iza sebe je ostavio dvoje djece - kćer Žaklinu i sina Aleksandra - te suprugu Gordanu, prije koje se ženio tri puta.

Odrastao je u neimaštini te je shvatio da ga život na selu ne privlači, pa je već s petnaest godina počeo pjevati te je odmah uvidio da je to njegov jedini izlaz. Oni koji su ga slušali tvrdili su da ima veliki talent, iako im mršavi i neugledni Toma nikako nije sličio na budućeg pjevača. 

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam

Sasvim slučajno 1956. godine upoznao je pjevačicu Silvanu Barjaktarević, kasnije Armenulić, koja ga je odvela u jednu kavanu, gdje je pjevala sa svojim orkestrom. Tamo je naučio pjevati narodne, zabavne, starogradske pjesme, francuske šansone i talijanske kancone, a u glazbenim krugovima brzo se pročulo za njega.

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam, a neki od njegovih najvećih hitova pjevaju se još i danas: Da l' je moguće, Danka, Dotako sam dno života, Dva smo sveta različita, Ej Branka, Branka, Tužno leto, Sliku tvoju ljubim, Kafana je moja sudbina, Prokleta nedjelja i Za Ljiljanu.

I danas kruže priče da je bio zaljubljen u Silvanu Armenulić

O njemu su ispričane brojne urbane legende, poput onih da je nepoznatim ljudima dijelio novac te da je do kraja života, iako oženjen drugom ženom, bio zaljubljen upravo u Silvanu Armenulić.

O odnosu Tome i Silvane jednom je prilikom progovorila i njegova posljednja supruga Gordana.

"Znam da ju je jako volio, ali s obzirom na to da se moj suprug lako zaljubljivao, pretpostavljam da je bio zaljubljen i da je to ostala njegova neostvarena ljubav koja je postala prijateljstvo. Ona je u to vrijeme za njega bila nedostižna, a pomogla mu je. Nikada nije imao hrabrosti ni da joj kaže da je voli.

Kada je poginula, on je bio očajan. Ja se sjećam kad sam toga dana došla kući, mislim da je Lepa Lukić javila… On je bio očajan. Nikada ga nisam vidjela takvog. Mislim da je to nešto što Toma nikada nije priznao nikome, nego samo sebi", rekla je Gordana.

Biografski film Toma srušio je hrvatski rekord

O njemu je snimljen i biografski film Toma, koji je režirao Dragan Bjelogrlić. Kada se počeo prikazivati u hrvatskim kinima, srušio je rekord star deset godina i postao srpski film s najboljim otvaranjem u povijesti Hrvatske. Rekord je do tada držala komedija Parada iz 2011. godine. Film je i u Srbiji oborio sve rekorde gledanosti. Srpski mediji pisali su da ga je u prva tri tjedna prikazivanja pogledalo više od pola milijuna ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.