Prisjetili smo se filmskih legendi iz Haryyja Pottera koji nisu više među živima

Foto: Press

Filmovi o malom čarobnjaku Harryju Potteru postali su jedni od najpopularnijih i najuspješnijih filmova svih vremena u kojima, i nakon mnogo godina, uživaju i stariji i mlađi gledatelji. Nažalost, neki od glumaca koji su obilježili ovaj serijal filmova više nisu među živima. Donosimo vam mali podsjetnik na velike filmske legende. 

Maggie Smith

Obožavatelje je danas rastužila vijest da je preminula glumica Maggie Smith u 90. godini, koja je u Harryju Potteru utjelovila profesoricu Minerve McGonagall. Ova uloga donijela joj je globalnu popularnost, a njezin lik, stroga, ali pravedna profesorica, postao je obožavan među publikom svih uzrasta.

Preminula je mirno u bolnici, a iza sebe je ostavila dva sina i petero unučadi pune ljubavi koji su shrvani gubitkom svoje izvanredne majke i bake, stoji u izjavi obitelji.

Vijest je izazvala nevjericu među fanovima priča J. K. Rowling jer je samo godinu dana ranije, na isti datum, preminuo i glumac Michael Gambon, koji je u istom serijalu glumio profesora Dumbledorea.

>>Glumci koji su igrali McGonagall i Dumbledorea preminuli na isti datum

Michael Gambon

Glumac Michael Gambon preminuo je prošle godine u dobi od 82 godine. Umro je u bolnici. 

Michael je imao karijeru dugu 60 godina koja je obilježena njegovom ulogom Albusa Dumbledorea u filmovima o Harryju Potteru. Osim te uloge, glumio je i detektiva Julesa Maigreta u seriji Maigret, a poznat je i po ulozi u seriji The Singing Detective. Glumio je i u filmovima kao što su Gosford Park, Sleepy Hollow i filmovima o Paddingtonu.

Robert Hardy

Britanski glumac Robert Hardy, koji je imao iznimno dugu glumačku karijeru na filmu, u kazalištu i na televiziji, umro je u dobi od 91 godine. Ostao je upamćen kao ministar magije Cornelius Fudge iz filmova o Harryju Potteru. 

Hardy je, kako kaže njegova obitelj, imao "sjajan život" i "iznimnu karijeru u kazalištu, na televiziji i na filmovima kroz više od 70 godina".

Sir John Hurt

Britanski glumac Sir John Hurt umro je u siječnju 2017. godine u dobi od 77 godina nakon dugotrajne borbe s rakom gušterače.

Tijekom karijere duge šest desetljeća, Hurt je dva puta bio nominiran za Oscara, za uloge u filmovima Čovjek slon i Ponoćni ekspres. Mlađoj publici najpoznatiji je po ulozi Mr Ollivandera u filmova o malom čarobnjaku Harryju Potteru.

Alan Rickman

Alan Rickman preminuo je u siječnju 2016. godine u Londonu u dobi od 69 godina nakon borbe s rakom. Mlade generacije zasigurno će ga najviše pamtiti po sjajnom utjelovljenju profesora Severusa Snapea u Harryju Potteru, dok će se stariji sjetiti njegove uloge Hansa Grubera u filmu Umri muški, gdje je glumio rame uz rame s Bruceom Willisom. Tu je ulogu dobio samo dva dana nakon što je stigao u Los Angeles, kada mu je bilo 41 godina.

Tajni memoari koje je pisao pokojni glumac iz Harryja Pottera, Alan Rickman, otkrili su zašto je odlučio nastaviti glumiti Severusa Snapea nakon što mu je dijagnosticiran rak prostate i možete ih pročitati ovdje

Osim glumom, Rickman se bavio i humanitarnim radom te he bio počasni predsjednik zaklade International Performers' Aid, koja se bori protiv siromaštva u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Robbie Coltrane

Škotski glumac Robbie Coltrane ulogom Hagrida, čuvara ključeva i posjeda u Hogwartsu, postao je popularan diljem svijeta i zaradio milijune. Preminuo je u listopadu 2022. u 73. godini. 

Također se pojavio u detektivskoj drami ITV-ja Cracker i filmovima o Jamesu Bondu Goldeneye i The World is Not Enough.

Richard Griffiths

Glumac Richard Griffiths preminuo je 2013. godine u dobi od 65 godina od komplikacija nakon operacije srca. U Harryju Potteru utjelovio je lik zločestog ujaka Vernona Dursleyja. 

Griffiths je četiri desetljeća svoje karijere proveo na radiju, filmu, televiziji i kazališnim daskama, a osvojio je brojne nagrade za ulogu Alana Bennetta u filmu The History Boys. Osim toga, ostat će zapamćen po još jednoj ulozi ujaka Montyja u klasiku iz 1987. godine, Withnail i ja.

Roger Lloyd-Pack 

Roger Lloyd-Pack bio je britanski glumac koji je glumio Bartyja Croucha starijeg u filmu Harry Potter i plameni pehar. Preminuo je 2014. godine od raka gušterače u dobi od 69 godina. 

Proslavio se po ulozi "sporog" smetlara Triggera u humorističnom serijalu Mućke. Za svoju ulogu u jednoj od najpopularnijih serija u povijesti britanske televizije, koja ga je pretvorila u jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica, kazao je da je "istodobno i blagoslov i prokletstvo".

"Za mene kao glumca izvrsno je što sam se našao u seriji koja je toliko uspješna, ali, s druge strane, ne mogu nigdje otići da me netko ne ispituje o tome", kazao je u jednom intervjuu. "Mislim da je to bilo teško i za moju djecu. Iako sam često bio doma, mislim da je teško imati slavnog oca. Za djecu to može biti i sramota i gnjavaža", rekao je Roger. 

David Ryall

David Ryall glumio je Elphiasa Dogea u filmskom hitu Harry Potter, a umro je na Božić 2014. u dobi od 79 godina. 

Tijekom čak 50 godina uspješne glumačke karijere, Ryall je nastupao u filmovima, na televiziji i u kazalištu. Osim uloge u "Harryju Potteru", poznat je i po ulogama u filmovima "The Elephant Man", "Put oko svijeta za 80 dana", "The Village", "Outnumbered" i drugima.

Richard Harris

Fanovi serijala o malom čarobnjaku Richarda Harrisa pamte kao profesora Dumbledorea iz prva dva nastavka. Richard Harris preminuo je 2002. u 73. godini života od Hodgkinove bolesti.

Vern Troyer

Vern Troyer stekao je slavu igrajući Mini-Me u filmu Austina Powersa, ali je također portretirao Griphooka u Harryju Potteru i kamenu mudraca. Preminuo je 2018. u 49. godini. Godinama prije smrti borio se s ovisnošću o alkoholu i s depresijom.

U bolnicu je navodno primljen nakon trovanja alkoholom, no to nikada nije službeno potvrđeno. 

Helen McCrory

Glumica Helen McCrory, poznata po ulogama u hit seriji Peaky Blinders, ali i po ulogama u tri filma o Harryju Potteru, umrla je od raka u 53. godini 2021. godine.

Njezin suprug, glumac Damian Lewisa je napisao da je njegova supruga preminula doma, okružena voljenima, nakon herojske borbe s rakom. 

U Harryju Potteru glumila je Narcisu Malfoy, suprugu Luciusa Malfoya i Dracovu majku. Tijekom karijere dobivala je pohvala i za brojne druge uloge. U filmovima The Queen i The Special Relationship glumila je Cherie Blair, suprugu bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira, između ostaloga.

Eric Sykes

Eric Sykes je pisac i glumac, a glumio je Franka Brycea u filmu Harry Potter i vatreni pehar. Preminuo je 2012. u 89. godini života.

Dave Legeno

Dave Legeno, glumac i umjetnik mješovitih borilačkih vještina koji je tumačio vukodlaka Fenrira Greybacka u Harryju Potteru pronađen je mrtav u kalifornijskoj Dolini smrti u studenom 2014. godine. Utvrđeno je da je Legenovu smrt u dobi od 50 godina uzrokovao toplinski udar.

Hazel Douglas

Hazel Douglas glumila je Bathildu Bagshot, vješticu i autoricu Povijesti magije u Harry Potteru i relikvijama smrti: 1. dio. Umrla je 2016. u 92. godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.