Prizor dana: Ovako se Dalmatinci opuštaju nakon što odu zadnji turisti

Foto: David Ramić/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U brojnim dalmatinskim mjestima sredina listopada rezervirana je za - lignjolov. 

Nakon što turistička sezona i službeno završi, odnosno nakon što ode većina turista, Dalmatinci se opuštaju uz lov na lignje na peškafondo i skosavicu (vrsta ribarskog pribora za lov na lignje). Omiljenu jesensku zanimaciju pretvorili su i u natjecanja, pa se diljem Dalmacije stanovnici okupe i natječu tko će uloviti više lignji. Ponegdje za nagradu, ponegdje samo za "gušt", no, kako kažu u Starigradu - Paklenici, gdje smo se i mi zatekli ovog vikenda - ploviti se mora.

 

Često im se pridruže i lignjolovci iz drugih mjesta, a među natjecateljima se može pronaći i pokoji turist. Naime, lignjolov je u Dalmaciji već postao tradicija, pa neki čak i svoje odmore planiraju prema ovim lokalnim događajima. U Starigradu je ove godine bila 81 ekipa lignjolovaca (maksimalno dva člana ekipe po brodu), a slično natjecanje odvijalo se i na drugom kraju Zadarske županije, u Zatonu. Sljedećeg vikenda lignjolov su najavili i u Preku na otoku Ugljanu.

Lignjolovcima želimo uspjeh u hvatanju, a vama donosimo fotografije simpatičnog događaja. Više ih možete pronaći u galeriji.

Kako se love lignje u Dalmaciji?

Najčešće korištene metode su lov s obale ili barke uz korištenje različitih mamaca, poznatih kao skosavice i peškafondo.

Skosavice su najčešći alat, izrađene da imitiraju plijen u vodi, privlačeći lignje pokretima koji podsjećaju na ranjenu ribu. Preporučuje se izbjegavati nagle trzaje jer oni često plaše lignje; umjesto toga, lagani i suptilni pokreti su puno učinkovitiji. Skosavice veličine od 1.5 do 3.0 najčešće su idealne, a odabir boje i dekora često ovisi o vremenskim uvjetima i dubini lova.

Lov driftingom iz plovila također je popularan. Tijekom rujna lignje se obično nalaze na hranom bogatim mikrolokacijama dalje od obale, dok se u listopadu i prosincu sele prema plićim predjelima. Prilikom driftanja optimalna brzina iznosi između 0.3 i 0.4 čvora, što omogućuje mamcu prirodno kretanje u vodi, a lignje se češće odlučuju napasti takav plijen.

Uz osnovnu tehniku, vremenski uvjeti igraju važnu ulogu – lignje se lakše love u mirnijim uvjetima mora nakon juga ili po buri, dok ih je po tramontani teže pronaći zbog promjene dubine i ponašanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.