Projekt 5 zemalja My Impact završen konferencijom: Izneseni ključni problemi mladih

Foto: DELFI / Žygimantas Gedvila

Kao kruna My Impact projekta u kojem je, zajedno s vodećim medijskim kućama i portalima iz Litve, Bugarske, Rumunjske i Poljske, sudjelovao i Index, u Varšavi je održana konferencija posvećena temama koje se najviše tiču generacije Z. Upravo je i cijeli 18-mjesečni projekt pokrenut s ciljem stvaranja sadržaja Gen Z-jevcima. Mentalno zdravlje, ekologija, inkluzivnost, društvena angažiranost, kao i pitanja LGBT+ i općenito ljudskih prava središnje su preokupacije kojima se projekt bavio. Na konferenciji se od izlagača i panelista o svakoj od ključnih tema projekta moglo čuti nešto više.

Foto: DELFI / Žygimantas Gedvila

Društvena angažiranost i ekologija goruće teme kod generacije Z

Projekt, kao i sama konferencija, pod svojim sloganom „Budi aktivan, budi promjena“ za cilj su imali pružiti mladim Europljanima znanje o vrijednostima i inicijativama inkluzivnog društva, kao i potaknuti otvoreni dijalog o europskim politikama, njihovim rezultatima te njihovoj ulozi u premošćivanju jaza u razvoju između različitih regija EU. Upravo o tome govorili su Tomas Vytautas Raskevičius, litavski parlamentarni zastupnik koga u domovini nazivaju „profesionalnim homoseksualcem“, a koji je svojim primjerom pokazao kako politika može biti sjajan poligon mladima na kojem će se (iz)boriti za ono što žele. O društvenoj inkluzivnosti govorila je i bugarska influencerica i aktivistica Rada Boneva koja je na primjeru zero-waste filozofije i životnog stila pokazala kako izgledaju promjene koje u konačnici mogu promijeniti društvo.

Temi ekologije posvetili su se litavski aktivist i pisac Rugilė Matusevičiūtė koji je spretno spojio borbu za zdraviju ekologiju i medije na kojima mladi žive te Rosalie Mann iz organizacije „No More Plastic“ („Nema više plastike“). Na panelu u sklopu ove teme došlo se do zaključka kako mladi itekako mare za ekologiju i kako su, kao dosad nijedna druga generacija, uključeni u aktivno poduzimanje mjera kojima bi se smanjilo zagađenje.

Foto: DELFI / Žygimantas Gedvila

Od queer aktivizma u istočnoj Europi do aseksualnosti

Jedna od tema kojima su posebno zaokupljeni pripadnici generacije Z je i tema mentalnog zdravlja. Nikad više nego danas nije bilo toliko govora o mentalnoj higijeni i nikad više mladi nisu bili svjesniji važnosti iste. Psihologinja Gintarė Buinickaitė te jedan od vodećih LinkedIn influencera Almantas Dulkys podijelili su osobne priče s ciljem da inspiriraju mlade, ne samo u publici, nego i u prijenosu uživo koji se pratio iz pet zemalja. Da ih inspiriraju na – što je i cilj My Impact projekta – djelovanje, kako ono unutar sebe, tako i ono u zajednici u kojoj žive.

Budući da su LGBT+ prava, ako i općenito ljudska prava, goruća tema među mladima, cijeli jedan blok konferencije bio je posvećen upravo toj temi. Kako izgleda queer aktivizam u istočnoj Europi, koliko se postiglo u posljednjih nekoliko godina, a koliko je još posla pred aktivistima, predstavio je organizator Pridea u Bukuređtu Alex Zorila. Koliko je kompleksna LGBT+ tema i koliko je širok dijapazon tema koje ona pokriva, bilo je jasno i na predavanju britanske aktivistice Yasmin Benoit, koja je govorila o aseksualnosti i izazovima s kojima se aseksualne osobe u današnjem svijetu susreću.

Foto: DELFI / Žygimantas Gedvila

Temelji inkluzivnog društva

Iako je projekt „My Impact“ trajao svega 18 mjeseci, a istoimena konferencija tek jedan dan, stvorila se zajednica – a to pokazuju i svi prijavljeni na natječaj koji je bio organiziran u sklopu projekta, a koji je za cilj imao nagraditi skupinu mladih ili pojedince koji zaista žive krilaticu „Budi aktivan, budi promjena“ – koja je postala svjesna svoga osjećaja za djelovanje; progovorilo se o temama koje su danas zaista bitne, o važnosti odgovornog i svjesnog korištenja medija, o stvaranju međuljudskih odnosa i sl.. A sve to temelji su za funkcioniranje inkluzivnog i pravednog društva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.