Prvoga dana Sparkling Wine Festa Croatia, na prvom katu hotela Princess u Jastrebarskom, imao sam osjećaj da se nalazim u Londonu, Parizu ili New Yorku, a ne u središnjoj Hrvatskoj na pola puta između Zagreba i Karlovca.
Moderator Dražen Dennis Šunjić, iako rođeni Mostarac, na savršenom je engleskom podučavao grupu profesionalaca, ali i klasičnih amatera koji samo vole piti, razlikama u pjenušavim vinima na radionici Blanc de Blancs. Bila je to kombinacija predavanja iz geografije, a gdje je uz pomoć projiciranih zemljopisnih karata pokazivao gdje se nalazi svaka od pokrajina iz kojih smo kušali vina - od Plešivice preko Engleske pa sve do, jasno, pokrajine Champagne - i malog povijesnog pregleda vinarstva.
Kratke priče o vinarstvu pojedinih država
Ta povijesna komponenta očitovala se u kratkim pričama o vinarstvu pojedinih država te konkretno o obiteljima koje stoje iza određenih vina, a koje je on uglavnom vrlo dobro pa čak i osobno poznavao s obzirom na to da je desetljećima bio sommelier u vrhunskim londonskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a danas vodi distribuciju nekih od najboljih uvoznih vina.
Između svake od tih pričica bilo je, naravno, i ono zbog čega smo se svi ovdje i okupili - kušanje tih vina! Bez obzira, naime, koliko Šunjićevo predavanje bilo zabavno i poučno, kako on dobro govorio strane jezike, da nema ovog dijela s tastingom nisam baš siguran da bi posjećenost bila tako dobra kako je ovaj prvi dan bila...
Charles Heidsieck Blanc de Millenaires iz 2014. kao zvijezda večeri
Sve je započelo s jednim domaćim Blanc de Blancsom s Plešivice, Jagunićevim iz 2021. Slijedio je engleski NV Langham, koji se proizvodi u tako malim količinama da se izuzev Engleske skoro nigdje ne može kupiti, a završili smo s tri čaše iz slavne pokrajine Champagne.
One Francuske pokrajine, da ne bi bilo zabune jer, jasno, Plešivica je hrvatska Champagne... Charles Heidsieck Brut, Yann Alexandre Courmas 2017. i za kraj kao zvijezda večeri: Charles Heidsieck Blanc de Millenaires iz 2014. godine.
Do ove pete, posljednje čaše, neki od polaznika radionice, pretežito oni manje profesionalni, već su posustajali pa im je još malo Heidsieckova Millenairesa ostalo u čaši. Bilo je, kao ono, ne možemo više... Dosta je, hvala! Kada su međutim čuli da je tih par preostalih kapi jedno tridesetak eura vrijednosti, a butelja u slobodnoj prodaji oko nekih tristotinjak, ispilo se sve do zadnjeg centa.
"Ima li kakvih pitanja?" interesirao se gospodin Šunjić za kraj svog predavanja, ali osim onoga o mogućnosti da se dobije još jedno putno, nitko nije imao nikakvih nejasnoća. Predavanje je bilo sveobuhvatno i sadržajno, a opet nimalo zamorno ili dosadno. Sat i pol, koliko je trajalo, zbilja je proletjelo u tren oka.
Masterclass o Franciacorti
Prije ove popodnevne radionice koju sam na spretnu intervenciju i snažno inzistiranje mladog organizatora festivala Frana Filipovića uspio pohoditi, prvi dan Sparking Wine Festa Croatia obilježili su i razni drugi paneli, seminari, predstavljanja i radionice.
Raspravljalo se o trendovima pjenušca u ugostiteljstvu na panelu koji je vodio Kristijan Harjač, glavni sommelier rovinjskog Agli Amici, aktualni hrvatski sommelierski prvak ali i čovjek s najboljom frizurom na cijelom festivalu.
Zatim je bio veoma dobro posjećen seminar o tehnologijama i mehanizaciji proizvodnje pjenušca, a posebno je nadahnut bio masterclass o Franciacorti, najvažnijoj talijanskoj regiji za proizvodnju klasičnih pjenušavih vina. Ljudi su na pauzu za ručak otišli planirajući već putovanje u tu regiju za vrijeme svog idućeg godišnjeg odmora...
Štandovi domaćih proizvođača pjenušavih vina
Ništa od toga nisam nažalost uspio pohoditi jer sam većinu dana proveo obilazeći štandove dvadesetak najvažnijih domaćih proizvođača pjenušavih vina, uključujući Tomce, Šembere, Korake, Štampara, Mladinu/Erdoro, Colettija i Veraldu te niz važnih distributera šampanjaca i drugih svjetskih pjenušavih vina koji su ovdje predstavili globalno značajne brendove poput Roederera, Egly Ourieta, Larmandier Berniera, Charlesa Heidsiecka, Philliponata, Jacquessona, Barons de Rothschild, J.M. Selequea, Dhondt-Grelleta,Lansona, Laurent Perriera i izvanrednu talijansku kuća Ca’ del Bosco.
Sreo sam, naravno, tom prilikom i sveprisutnog Žaru iz Momentsa (Pago Croatia), a koji me je zadržao u podužem razgovoru o popularnom provansalskom roseu Minuty, zbog čega sam propustio poprilično spektakularan gastronomski segment festivala realiziran u suradnji sa JRE-om i Metroom.
Na festivalu bili najvažniji ljudi iz industrije
Dok su Matija Bregeš, chef Michelinova Boškinca, Bernard Korak, chef Michelinova restorana Korak i Marko Gajski, chef Michelinova restorana LD, kuhali neke od svojih najvećih specijaliteta, ja sam, eto, slušao Žaru...
To je, međutim, također jedna od mnogih dobrobiti ovog festivala jer posjetitelji dobiju priliku na jednom mjestu, u ovom slučaju u najznačajnijem vinogradskom području središnje Hrvatske, susresti neke od najvažnijih ljudi iz industrije s kojima onda mogu razmijeniti neka saznanja ali i samo popiti pićence u ugodnom društvu.
Seminari, radionice...
Prvi dan Sparking Wine Festa Croatia bio mi je skoro pa u potpunosti posvećen tome. Nije, naime, Žara bio jedini koga sam sreo. Na svakom štandu se, čini mi se, imalo s nekim malo zaustaviti i popričati. S obzirom na to da je ovaj ambiciozni festival ipak tako pametno koncipiran da umjesto samo jednog traje dva puna dana, a što je zaista minimum za ovoliko puno sadržaja, stigne se onda još i sve ostalo nadoknaditi.
Ja sam odmah u hotelu Princess uzeo stoga sobu da prespavam kako bih sutra već od ranog jutra mogao krenuti na seminare o pjenušcima u koktelima, na radionicu Antonia Gregorića te predstavljanje hrvatskih vintage pjenušaca. Moram doživjeti i svu tu drugu, itekako bogatu i veoma prisutnu poučnu komponentu ovog festivala koja mi je - izuzev na početku navedene radionice Blanc de Blancs – u ovih prvih dvadeset i četiri sata donekle promaknula.
Ali i da kojim slučajem u hotelu nije bilo slobodnih soba, isplatilo bi se za ovaj zadnji dan festivala čak i ponovno potegnuti iz Zagreba prema Jaski. Drugoga dana će, naime, nastupiti i chef Dino Šeparović iz bračkog restorana Kala, chefica Floriana Ružić iz San Rocca te chef Vjeko Bašić iz legendarne murterske Konobe Boba, a to je nešto što se nipošto ne smije propustiti.
Baš kao ni veliki koncert kojim će se zatvoriti ovaj prvi Sparking Wine Fest, a za kojega već i nakon prvog dana s apsolutnom sigurnošću mogu tvrditi da će, eto, postati i tradicionalan.
Piše: Miro Par
Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice.