Radnici tvrtke u Zagrebu sutra ne rade. Firma se brine o njihovom mentalnom zdravlju

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja medijska grupacija GroupM svojim zaposlenicima i ove je godine poklonila slobodan dan. Ova inicijativa, koja se provodi na globalnoj razini, dio je GroupM-ove dugoročne posvećenosti očuvanju mentalnog zdravlja i blagostanja svojih zaposlenika, navode iz tvrtke čiji zaposlenici neće raditi ovog petka.

Također, zagrebački ured GroupM-a se povezao sa Savezom udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ), koji okuplja 19 udruga koje na terenu pružaju izravnu podršku osobama s teškoćama.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada, a ovogodišnja tema je upravo "mentalno zdravlje na radnom mjestu".

Stres i izgaranje sve veći problem

"U suvremenom poslovnom okruženju, važnost mentalnog zdravlja postaje sve izraženija. Stres i izgaranje česti su izazovi s kojima se susreću zaposlenici, a fokusiranje na mentalno zdravlje dovodi do veće produktivnosti, smanjenja bolovanja i povećanog zadovoljstva zaposlenika. Održavanje emocionalne ravnoteže i psihološke sigurnosti ključno je za uspjeh zaposlenika, a time i same organizacije", poručuju iz GroupM-a.

"Kao globalni lider u medijskoj industriji, GroupM aktivno promiče inicijative koje podupiru mentalno zdravlje zaposlenika. Uz slobodan dan za Svjetski dan mentalnog zdravlja, GroupM u svakodnevnom poslovanju provodi niz programa i inicijativa za očuvanje psihičkog blagostanja svojih zaposlenika. Među njima je i globalna mreža potpore Mental Health Allies, koja omogućuje zaposlenicima siguran pristup pomoći i podršci kad god je to potrebno", dodali su.

"Želimo im omogućiti da se odmore"

Prema podacima Eurobarometra iz 2023. godine, gotovo polovina građana Europske unije (46%) u posljednjih je 12 mjeseci iskusila emocionalne ili psihosocijalne probleme, dok je u Hrvatskoj taj postotak još i viši, čak 51%. Unatoč tome, 69% ispitanih Hrvata nije potražilo stručnu pomoć, što ukazuje na ozbiljnost situacije.

"Briga za mentalno zdravlje naših zaposlenika je prioritet, a darivanjem slobodnog dana želimo im omogućiti da se odmore, obnove energiju i usmjere na vlastitu dobrobit. Vjerujemo da poslodavci imaju ključnu ulogu u stvaranju radnog okruženja koje potiče otvoren razgovor o mentalnom zdravlju, a mi u GroupM-u činimo sve da naši zaposlenici osjete podršku", izjavila je Rajna Cuculić, direktorica zagrebačkog ureda GroupM-a.

GroupM ovim primjerom želi potaknuti i druge poslodavce da prepoznaju važnost mentalnog zdravlja te uvedu slične inicijative koje će pridonijeti boljoj emocionalnoj ravnoteži i dobrobiti zaposlenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.