Remek-djelo pronađeno na autobusnoj stanici prodano za 22.3 milijuna dolara

Foto: Profimedia

Dva puta ukradena Tizianova slika, koja je pronađena u plastičnoj vrećici na autobusnoj stanici u Londonu devedesetih godina prošlog stoljeća, prodana je za 22.3 milijuna dolara na aukciji, piše BBC.

Slika Odmor na bijegu u Egipat inspirirana je biblijskom pričom kada Isus, Marija i Josip bježe u Egipat, nakon što je Josip sanjao da Herod, kralj Judeje, planira ubiti novorođenče Isusa. Slika prikazuje Josipa i Djevicu Mariju s malenim Isusom kako se na svojem putu odmaraju u šumi, a nastala je 1510., kada je Tizian imao samo 20 godina.

Iz aukcijske kuće Christie’s ranije su rekli da je ovo najvažnije Tizianovo djelo koje se pojavilo na aukcijskom tržištu u više generacija i jedno od rijetkih u privatnim rukama. Ne zna se tko je naručitelj slike, a prvi pisani zapis o njoj datira iz 17. stoljeća i bila je dio zbirke venecijanskog trgovca začinima.

Tijekom stoljeća sliku su posjedovali različiti europski plemići i kraljevske obitelji, a pljačkaši su je odnijeli u dva navrata, u razmaku od skoro 200 godina. Sliku je oko 1650. godine kupio austrijski nadvojvoda Leopold Wilhelm i odnio je u palaču Belvedere u Beču, gdje je ostala do 1809. godine, kada je Napoleonova vojska napala Beč i odnijela sliku u Pariz.

Četvrti markiz od Batha, Englez John Alexander Thynne, nabavio je sliku i smjestio je u sadašnju kuću u Longleat House u Wiltshireu. Slika je nakratko ukradena 1955. godine, a poznati detektiv za umjetnine pronašao ju je na autobusnoj stanici u jugozapadnom Londonu, u plastičnoj vrećici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.