Rumunjski film proglašen najboljim na Sarajevo Film Festivalu

Foto: Press

Dodjelom nagrada i proglašenjem najboljih ostvarenja u petak je završen 30. Sarajevo Film Festival (SFF), najveća regionalna filmska smotra na kojoj je ove godine prikazano gotovo 250 filmova.

Žiri kojemu je predsjedavao američki redatelj i scenarist Paul Schrader nagradu za najbolji igrani film dodijelio je rumunjskom ostvarenju Tri kilometra do kraja svijeta redatelja Emanuela Parvua. U konkurenciji 19 filmova najboljim dokumentarcem proglašen ukrajinski Slika za sjećanje u režiji Olge Chernykh, prikaz transgeneracijskog putovanja jedne obitelji kroz rat.

57 filmova iz šire regije

Tursko ostvarenje Odsutan kojega je režirao Cem Demimer proglašeno je najboljim kratkim filmom.  Na ovogodišnjem SFF-u publika je imala priliku pogledati 57 filmova iz država šire regije koji su se natjecali za nagrade.

Posebnu pozornost ove je godine izazvalo gostovanje poznatih redatelja, scenarista i glumaca Elie Suleimana, Jonha Turturra, Meg Ryan kao i oskarovaca Corda Jeffersona i Alexnadera Paynea. Direktor festivala Jovan Marjanović kazao je kako 30. SFF smatra vrlo uspješnim jer je donio pregled filmova koji će obilježiti jesenski repertoar u cijeloj Europi.

Istaknuo je kako SFF treba održati svoju vodeću poziciju u regiji. "Vjerujem da ćemo to i uspjeti sa željom da publici donosimo najbolje iz svjetske kinematografije ali s fokusom na filmove iz šire regije", kazao je Marjanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.