"Samo nebo zna": Krv nije voda, a ovo nije zanimljivo (ali vidovnjakinja je zakon)

Foto: Press

"SAMO nebo zna" nova je RTL-ova "dokumentarna sapunica" i čini se da je ljudi, barem za sad, puše.

Ako dosad već niste shvatili koncept "dokumentarne sapunice", radi se o klasičnom reality showu koji je toliko neuvjerljiv da ni sami autori ne vjeruju da postoji jedan jedini gledatelj koji je toliko mutav da bi pomislio da u cijelom tom džumbusu postoji nešto iole autentično.

Što je i zašto to gledamo?

Kao što to stoji i u opisu same emisije, ovo je još jedan show koji "spaja" ljude, ali ovog puta "koristeći opsežno istraživanje, procjene, genetske informacije, intervjue i ekonomska predviđanja" čime "mjerljivo predviđaju kako bi budućnost nekog para mogla izgledati, ako završe zajedno".

Uz sve to imamo i tim stručnjaka, psihologinju Maju Vučić, sociologa Brunu Šimlešu i vidovnjakinju Veru Čudinu, koji daju stručna mišljenja o ovom hipotetskom scenariju.

U teoriji to je tako.

U stvarnosti, kandidatkinje i kandidati se pretvaraju da su zainteresirani jedni za druge, pretvaraju se da su u dvojbama prilikom izbora, pretvaraju se da su tužni, pretvaraju se da žive zajedno, pretvaraju se da između njih postoji neka "iskra", pretvaraju se da ozbiljno raspravljaju o budućnosti, stručnjaci (i vidovnjakinja) se pretvaraju da imaju neko relevantno mišljenje o nečemu što se nije i neće dogoditi, a na vama je da se pretvarate da sve ovo ima smisla.

Krv nije voda, a ovo nije zanimljivo

Uglavnom, pokušajte zamisliti kombinaciju serije "Krv nije voda" i "The Bachelor" i dobit ćete ovo.

Emisija u kojoj gledate gomilu netalentiranih naturščika koji se tjedan dana svim silama trude odglumiti ljubav, sreću, tugu i zainteresiranost da pronađu nekog s kime su spremni provesti ostatak života. Međutim, za razliku od prethodnog showa ("Ljubav je na selu"), u ovom niti jedan od kandidata ni najmanje ne vjeruje u koncept pa sve djeluje neopisivo izvještačeno.

Sve je užasno namješteno, reakcije su mahom drvene i loše odglumljene, a kandidati, nakon što izaberu "osobu s kojom će graditi budućnost", izađu iz showa i nastave sa svojim ljubavnim životima kao da se apsolutno ništa nije dogodilo.

Jer nije. Niti veza, niti iskra, niti budućnost, niti zajednički život. Renata nije izabrala ni jednog od dvojice, izašla je iz showa i završila s dečkom iz srednje.

Kao da gledate "Big Brother" u kojem kandidati ne žive u BB kući nego odrade par sati snimanja dnevno da bi ostatak vremena proveli s obiteljima pa nakon što sve završi dobiju kovčeg lažnog novca iz Monopola.

Ima li to smisla? Naravno da ne.

Vera, izvuci se dok još nije prekasno!

"Samo nebo zna" je uvjerljivo najneuvjerljiviji show na kugli zemaljskoj, ali po tom se pitanju ne razlikuje previše od ostalih podjednako neuvjerljivih realityja koji su postali standardna pojava. Radilo se o bogatim bezveznjakušama koje ne rade apsolutno ništa ili jazavcima koji na slijepo kupuju kontejnere, reality je već godinama sve samo ne stvaran. Međutim, dok se u montaži klasičnih reality showova oslanjaju na trikove kako bi načelno neuzbudljive događaje učinili što dramatičnijim, u ovom slučaju imate osjećaj da gledate samo loše napisanu seriju koju se predstavlja kao nešto stvarno.

Da ne bude zabune, ovo nije neizdrživa trešina jer vidjeli smo puno gorih stvari, ali ne funkcionira.

Naravno, RTL se od starta ogradio od prevelikih očekivanja ovim ŠBB KBB konceptom, ali to ne mijenja činjenicu da neki minimalni ulog mora postojati, a ako je gledateljima već u drugom tjednu emitiranja jasno da ništa od ovog nema ni onaj zakonski minimum autentičnosti, u čemu je poanta? Čak ni kandidati nisu dovoljno iritanti niti ostaju dovoljno dugo da biste im se vraćali.

Je li zaista dovoljno gledati Veru Čudinu kako se iz tjedna u tjedan blamira jalovim predviđanjima i upropaštava si renome jer nije u stanju predvidjeti ni ono najočitije što bi se svakoj "poštenoj vidovnjakinji/vizionarki" barem jednom trebalo "pojaviti u kartama" - da će od dvojice ponuđenih, kandidatkinja izaći iz showa i završiti s dečkom iz srednje?

Možda, ali tada bi se show trebao zvati "Samo nebo zna... Jer Vera Čudina očito nema pojma".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.