Savršena (i neizlizana) ljetna glazbena lista

Foto: Shutterstock

OK, kad kažem da ove pjesme niste čuli, mislim da nisu bile najprominentnije članice Billboard popisa. Glazbenim entuzijastima su neke vjerojatno već poznate, ali nadam se da će većini bar 30% popisa biti novo.

S obzirom na to da je ljeto savršeno godišnje doba i za partijanje i za kontemplaciju, bacam jednu veselu i onda jednu melankoličnu. 

Krenimo:

10. Arctic monkeys - She’s Thunderstorms

Samo zato što otvara meni najdraži ljetni soundtrack album: Suck It and See, riznicu pjesama za vožnju starom cestom i road tripove po okolnim državama. Mogao sam staviti i Black Treacle, Hellcat Spangled Shalala i naslovnu pjesmu, ali ova je savršena za otvaranje ljetne plejliste jer je prvi stih prve strofe sljedeći: "I’ve been feeling foolish / you should try it." Nije najbolji stih na albumu koji je vrhunac Turnerovog poetskog zanata, ali jest najbolji za otvaranje tog albuma.

9. HAIM - Summer Girl

Walk on the Wild Side ne može biti loša referenca ni u kojem kontekstu, a činjenica da su na taj temelj uspjele nadograditi ovakvu kamufliranu melankoliju napisanu za zaručnika Danielle Haim, kad je saznao da boluje od raka, impresivan je izraz poštovanja za legendu Loua Reeda, kojeg toliko volim da sam nazvao psa po njemu. Zaključak pjesme je jedna od ljepših stvari koje čovjek može čuti u bilo kojoj situaciji: "Walk beside me / not behind me / feel my unconditional love."

8. The Supermen Lovers (feat. Mani Hoffman, Nili) - Starlight

Klasik star skoro 25 godina jednako je melodijski neodoljiv, šarmantan i gruva kao i kad je izašao - u vrijeme najviših vrhunaca house glazbe, u kojem je uživala jednaku razinu komercijalnog uspjeha kao i u EDM fazi prve polovice 2010-ih. Sjajna i ingeniozna konverzacija dvaju potpuno različitih vokala, neosporiva ritam sekcija i opojna pozitivnost ispod koje se krije crnja tematika = obavezno mjesto na mojoj plejlisti.

7. Guitarricadelafuente - Vidalita del mar

Gitaricu su odbili na španjolskom Voiceu i Operaciji trijumf, a prvi singl, koji sad ima 47 milijuna Spotify slušanja, snimio je na mikrofonu s PlayStationa. Sad je jako popularan indie izvođač koji njeguje latinski tradicionalni izričaj (ne samo španjolski!), a iako je meni najzanimljiviji kad ode u slojevitije aranžmane (kao na sjajnoj Rebozo, njegovoj najboljoj pjesmi), Vidalita del mar je definitivno bolji izbor za ovu plejlistu.

6. Francis and the Lights - Like a Dream

Radišni kreativac Francis Farewell Starlite ludovao je u svim smjerovima u svojoj karijeri, od kreativnih nastupa i spotova preko izuma vokalnog efekta (Prismizer) pa do gomile suradnji s istaknutim imenima poput Kanyea Westa, Franka Oceana i benda Bon Iver.

Uhvatit ćete se za njegove zanimljive aranžmane i ekspresivan vokal, ali najzanimljiviji je sadržajno: tekstovi su puni slojevitih značenja, a često prakticira i apstraktnu ekspresiju (kao Justin Vernon), kao i narativno i kronološki jako povezane slike (kao u odličnoj Back in Time). Like a Dream odiše jutarnjom optimističnom atmosferom, a bavi se razrješenjem nedoumica odrastanja na jako zanimljiv način. Spot je također pun pogodak!

5. Vince Staples - Summertime

Jedina pjesma na popisu za koju nije pametno da vas uhvati nespremne. Ovaj duhovni nasljednik TBF-ovog Spazama jedna je od najdepresivnijih pjesama koje ćete čuti u životu. Vince Staples preko instrumentalnog remek-djela Clamsa Casina bori se s egzistencijalnim pitanjima svog mjesta u svijetu uz hrpetinu problematičnih razmišljanja koja su mu usađena odrastanjem.

Sigurno nikad niste čuli toliko loše konotacije uz stih "this could be forever, baby". Zadnji stihovi su potpuno nekarakteristično ogoljenje lika koji se na albumu bavi najtvrđim temama koje su poznate čovjeku: "Pick up the phone / don’t leave me alone in this cruel, cruel world." Upravo one mu daju toliku težinu. Naši reperi bi mogli dosta naučiti od Vincea!

4. White Reaper - Might Be Right

Moram staviti bar jednu pjesmu koja je beskompromisni poletni rokenrol, a White Reaper su idealni kandidati. Pamtljivo, brzo, puno energije i besramno puno pop melodija. Istina, frontman ima malo balav vokal kakav više pripada koledž rok bendovima nego klasičnijim utjecajima poput Thin Lizzy, ali i to ima smisla u kontekstu ljetne bezbrižnosti.

P. S. Noviji radovi su oštriji i moćniji od pop početaka, vrijedi poslušati.

3. Cass McCombs - County Line

Tonemo sve dublje u depresiju: McCombs je bacio najveći hejt u povijesti rodnom kraju koji ga je odbacio: "On my way to you, old county / hoping nothing’s changed / that your pain is neverending / that it’s still the same." Yikes! Za aranžman i melodije nemam dovoljno pohvala u ovom kratkom osvrtu, ukratko: poslušajte i obogatite se svježom perspektivom.

2. Frank Ocean - Rushes

Zašto ne Skyline To? Zato što nju i sve ostalo s fantastičnog Blondea znaju svi konoseri, kako i dolikuje najboljem albumu 2010-ih. S druge strane, Frank Ocean je na izgubljenom Endless albumu imao priličan broj prespavanih bisera, a ovaj se bavi neobuzdanim zaljubljenim ushitom koji je konstrukcijski i aranžmanski fantastično dočaran.

Ako je ljeto vrijeme za strast i zaljubljenost, jednostavno mora imati ovako visoku poziciju. Svjestan sam koliko bi dug tekst bio da počnem objašnjavati zašto je Frank Ocean toliko dobar pa ću stati na vrijeme, poslušajte sami.

1. Tibor - Zaborav

Najbolja hrvatska pjesma 2023. godine, remek-djelo hrvatske vrlo osobne poetike o ljubavi i pjesma (pa i cijeli album) zbog koje mi je žao što je Tibor Karamehmedović posvećeniji matičnom bendu nego solo pjesmama.

Ovo je uz Summer Girl najromantičnija pjesma na popisu - ali nije romantična u kontekstu ljetne strasti, nego u kontekstu djetinje, zrele i testirane ljubavi, čiji će plodovi trajati puno dulje od nekoliko mjeseci. Odrasli život, AM I RIGHT?

Koliko pjesama s ovog popisa ste već čuli? Usuđujem li se tražiti vaših top 10?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.