Shakira tužila španjolsku poreznu upravu: "Spalili su me na lomači kao vješticu"

Foto: EPA

Kolumbijsku pjevačicu Shakiru prošle su godine optužili da nije platila 14.5 milijuna eura španjolskog poreza na dohodak između 2012. i 2014. godine. Ona je sad optužila ministarstvo financija da su je javno "spalili na lomači kao vješticu tijekom inkvizicije", prenosi Daily Mail.

Objavila je pismo u kojem optužuje španjolski pravosudni sustav

Shakira tvrdi da je bila "progonjena" prije nego što se nagodila i priznala krivnju, a sad je optužila španjolski pravosudni sustav za "kampanju klevete". Pjevačica je u pismu koje je objavila u španjolskom El Mundu optužila španjolsku poreznu upravu za seksističku kampanju zastrašivanja što je završilo time da su nju prikazali kao "lovački trofej".

"Možda se čini neshvatljivim, ali za mene je španjolsko desetljeće bilo financijski izgubljeno desetljeće i to ne zato što sam ja malo radila, kao što svi znaju. Imala sam 120 koncerata u 90 različitih gradova. Kako osoba koja ima 120 koncerata može izgubiti novac?

Zvuči čudno, znam, ali danas se moja imovina sastoji od onoga što sam zaradila prije nego što sam stigla u Španjolsku i onoga što sam zaradila kad sam je napustila. Sve što sam zaradila u godinama između otišlo je Španjolskoj", poručila je.

"Španjolska porezna uprava zastrašuje ljude"

Shakira je ranije rekla kako je priznala krivnju kako bi "zaštitila svoju djecu", a sad je dodala: "Više nego što žele kazniti one koji se ne pridržavaju pravila, španjolska porezna uprava se želi hvaliti svojim lovačkim trofejima kako bi ponovno izgradila kredibilitet.

A kako to postižu? Tako što zastrašuju ljude, prijete im zatvorskom kaznom, kompromitiraju umove naše djece i stavljaju nas pod pritisak kako bi nas slomili. Htjeli su da javnost povjeruje da ja nisam plaćala porez, kad je istina da sam plaćala puno više nego što sam trebala", dodala je pjevačica.

Optužila je porezne vlasti za seksizam

U svom je emocionalnom pismu optužila porezne vlasti za seksizam te je rekla kako su manipulirali njezinu želju da ostane u vezi s Piqueom. "Da je pjevač bio muškarac iz Amerike i da se zaljubio u ženu iz Španjolske te je posjećivao redovito, teško mi je povjerovati da bi porezna uprava pomislila da se htio skrasiti s njom.

Osoba koja provodi svoje vrijeme na turneji diljem svijeta ne može imati namjeru fiskalno boraviti na jednom mjestu samo zato što osoba s kojom je trenutno u vezi tamo živi. Bilo bi isto kad bismo mislili da turisti koji stižu na ljetovanje u Ibizu moraju postati porezni građani samo zato što su imali lokalnu romansu", dodala je kolumbijska zvijezda.

"Stvari se ne rješavaju spaljivanjem javne osobe svake godine na lomači, kao što je bila stvar tijekom inkvizicije, kako bi se vratio izgubljeni prestiž. Želim ostaviti svojoj djeci nasljedstvo žene koja je objasnila svoje razloge smireno i u svom vlastitom vremenu, kad je ona smatrala da je to potrebno, a ne kad su je prisilili na to. Moraju znati da sam svoju odluku donijela kako bih ih zaštitila, kako bih bila uz njih i nastavila sa svojim životom", poručila je na kraju.

Zbog dobrobiti djece se nagodila sa sudom

Podsjećamo, španjolski državni tužitelji su prošle godine, tijekom suđenja, najavili da će tražiti osam godina i dva mjeseca zatvorske kazne te novčanu kaznu od 23.7 milijuna eura ako je sudac optuži po svih sedam točaka porezne prevare koju je pjevačica navodno počinila od 2012. do 2014. godine. 

Prošle godine se nagodila sa španjolskim tužiteljima te je dobila kaznu od 7 milijuna eura, pisali su tada strani mediji. 

Također, Shakira je 2022. godine prekinula vezu s Piqueom nakon 11 godina zbog njegove navodne prevare. Par zajedno ima dva sina, Milana i Sashu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.