Sjećate se Ljubana iz Vlaka u snijegu? Dobio je nagradu u Puli

Foto: Press

Glumac Slavko Štimac dobitnik je Nagrade Fabijan Šovagović koju na Pulskom filmskom festivalu dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih autora i producenata.

“Bio sam jako dirnut i iznenađen kad su mi javili da sam dobio nagradu koja nosi ime po jednom stvarno veličanstvenom glumcu. Šova je bio zaista veliki i kad bi se njegovi kadrovi sklonili iz hrvatskog i jugoslavenskog filma, pitanje je koliko bi toga ostalo. Čast mi je što ovo priznanje nosi njegovo ime. Volim Pulu i posebno mi je važno što se ovo događa ovdje jer sam na neki način zapravo odrastao u Puli na filmu”, rekao je Slavko Štimac prilikom preuzimanja nagrade koju Hrvatsko društvo filmskih redatelja dodjeljuje za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji.

Nagradu je Štimcu na 71. Pulskom festivalu dodijelila Anja Šovagović-Despot.

Glumačka zvijezda bivše Jugoslavije

Slavko Štimac bio je jedna od najvećih dječjih zvijezda u Jugoslaviji, a proslavio se ulogom Ljubana u dječjem filmu Vlak u snijegu. Karijeru je počeo s 11 godina glumeći dječaka Ranka u filmu Vuk samotnjak iz 1972., a upravo je to bio povod za njegovo nedavno pojavljivanje u javnosti. Naime, 63-godišnji glumac nedavno se pojavio na festivalu Zaplet u Banjoj Luci gdje je predstavljen dokumentarni film o njegovu životu pod nazivom Samotnjak. 

Nakon velikog uspjeha filma Vlak u snijegu glumac je odigrao i brojne druge uloge, a zbog posla se sredinom 70-ih preselio iz Like u Beograd, gdje i danas živi s obitelji.  

Kasnije se proslavio u filmovima Emira Kusturice Sjećaš li se Dolly Bell? i Underground, a 1996. je sa suprugom otišao u New York i u Americi je snimio dva filma, od kojih je u jednom glumio s Adrienom Brodyjem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.