Skandali, svinganje... Tajni životi žena jedne od najbizarnijih religija svijeta

Foto: Press

Reality show The Secret Lives of Mormon Wives mogao bi postati nova verzija showa Keeping Up with the Kardashians. Secret Lives prati živote osam žena iz američke savezne države Ute koje su dio mormonske zajednice i uz to veoma aktivne i popularne na TikToku.

Ove žene, okupljene u #MomTok zajednicu, na prvi pogled predstavljaju "američki san" - žive luksuzne živote, imaju naizgled savršene obitelji i brakove... I članice su Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Ispod površine stvari izgledaju sasvim drugačije i upravo je to razlog zašto je show postao najviralniji TV sadržaj na TikToku ovih dana.

Show se sastoji od osam epizoda i premijerno je prikazan početkom mjeseca. Poseban fokus stavljen je na tzv. "soft-swinging" skandal, u kojem je nekoliko članica zajednice optuženo za svinganje, odnosno dijeljenje supružnika, što je izazvalo val kontroverzi u mormonskoj zajednici i na društvenim mrežama.

"Nitko nije nevin. Svi su bili sa svima", rekla je jednom u liveu na TikToku Taylor Frankie Paul, jedna od sudionica showa i začetnica #MomToka. I tako je nastala najskandaloznija priča jeseni.

Što je #MomTok?

Taylor Frankie Paul prva je počela dokumentirati svoj život na TikToku kroz #MomTok. Zatim su joj se pridružile Camille Munday i Miranda McWhorter, a onda i ostale mormonske supruge. Kroz pandemiju su privukle pažnju milijuna korisnika te platforme, prvenstveno zajedničkim plesnim koreografijama te specifičnim načinom na koji su portretirale svoju obiteljsku svakodnevicu.

@taylorfrankiepaul momtok of Saltlake city coming soon #utah #moms #momtok #slc ♬ original sound - Monaeya💋
@whitneyleavitt can you tell who really didn’t want to do this #mormonmomtok ♬ SexyBack (feat. Timbaland) - Justin Timberlake

#MomTok objave uključuju teme poput odgoja djece, obiteljskih rutina, kućanskih poslova, ali i osobne priče, izazove te razne kontroverzne teme iz mormonske zajednice.

"Odgajane smo da budemo kućanice, žene koje muškarcu ispunjavaju svaku želju. Jebeš to. Zato sam stvorila #MomTok kao zajednicu mormonskih mama na TikToku. U tome je bilo nešto oslobađajuće za sve nas", navela je Taylor u realityju.

@taylorfrankiepaul thankful for these moms #momtok ♬ original sound - Kinross uwu

Skandali

Skandali oko #MomToka počeli su u svibnju ove godine, kad je 22-godišnja Taylor objavila da se rastaje od supruga Tatea i napisala da joj se život raspada. Zatim je u liveu prvi put spomenula, kako je ona to nazvala, "soft-svinganje". "Dogovor je bio - dok god smo oboje tamo, svjedočimo tome i znamo za to, OK je. Tko to napravi jednom bez znanja druge osobe, gotovo je. Za mene je bilo gotovo kad je on to napravio", ispričala je kako je došlo do razvoda.

@taylorfrankiepaul Reply to @nousernamepleas get asked this a lot @camille_munday @miranda__mcw #moms #momtok #LeadWithLove ♬ original sound - madi !

Nakon toga se saznalo da su u svinganju sudjelovale skoro sve #MomTok mame, kao i njihovi supruzi. "Svi su bili intimni sa svima, počelo je od toga da se samo ljubimo na nekom partiju, a onda je došlo do orgija", rekla je. Tvrdi i da je to dovelo do razvoda tri para iz njihove skupine, no nije otkrila o kojim parovima se radi.

Dio sudionica showa zanijekao je sudjelovanje u svinganju, a među njima je i Whitney Leavitt, koja je u međuvremenu preuzela ulogu voditeljice skupine. Show bi trebao pratiti posljedice tog skandala i način funkcioniranja skupine nakon svega što se dogodilo. Čega ću tu sve biti, ostaje vidjeti.

@taylorfrankiepaul This will be my personality till it comes out. @secretlivesonhulu #secretlivesofmormonwives #momsoftiktok #momtok ♬ hos be lookin okay - 𝗟𝘆𝘀 🍓

Tko su glavne zvijezde?

Među glavnim aktericama showa je spomenuta Taylor Frankie Paul, čija su priča o razvodu od supruga Tatea te nova veza s Dakotom Mortensenom centralne priče realityja. Taylor i Dakota nedavno su dobili dijete, a serija prati kako se ona nosi s posljedicama javnog skandala koji je uvelike utjecao na njezin život. U showu će biti prikazano i njeno uhićenje te optužbe za napad i obiteljsko nasilje.

@taylorfrankiepaul Lets just say I went easy on this #momtok #momsoftiktok ♬ original sound - Taylor Paul

Whitney Leavitt sa suprugom Connerom trenutno čeka treće dijete. Ona je u show stigla nakon što je mjesecima nije bilo na TikToku, a ima ulogu negativke koja se bori za prevlast u skupini.

@whitneyleavitt

It’s the firey butt move for me hahaa

♬ original sound - Whitney Leavitt

Mikayla Mathews, majka troje djece, udala se za svog supruga kada je imala samo 16 godina, dok je on imao 21. Njihov brak je u showu najskandalozniji zbog činjenice da je Mikayla u taj odnos ušla sa samo 16 godina. Oni su i dalje zajedno te nastavljaju graditi obitelj.

@camille_munday And yes we will be forcing them to become best friends! #momtok #momsoftiktok #fyp @mikaylamatthews ♬ original sound - musicquotes

Mayci Neeley sa suprugom Jacobom nastoji dobiti drugo dijete pomoću umjetne oplodnje (što nije učestala praksa u mormonskoj zajednici), a gledatelji prate njezin emotivni put prema proširenju obitelji.

@maycineeley 😭💔🫶🏼 #momtok ♬ original sound - kardashianshulu

Crkva osudila reality

Crkva je, očekivano, javno osudila show i navela da prikazano ne predstavlja istinski život članova te zajednice.

Tko su uopće mormoni?

Mormoni su pripadnici Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, religijskog pokreta koji je osnovao Joseph Smith 1830. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Crkva je poznata po vjerovanju u Knjigu Mormona, koju smatraju svetim pismom uz Bibliju. Prema njihovom vjerovanju Knjiga Mormona predstavlja zapise proroka koji su živjeli na američkom kontinentu.

Mormoni vjeruju u Boga, Isusa Krista i Duha svetoga kao tri odvojene osobe, a ne u Trojstvo kako ga definiraju druge kršćanske denominacije. Njihovo učenje naglašava važnost obitelji, strogi moralni kodeks te evangelizaciju, zbog čega su misionari često prisutni u mnogim zemljama širom svijeta.

@alyssadgrenfell There’s a reason you have to promise not to tell anyone what happens in the temple. 🤔 #mormon #lds #exmormon #ldstemple ♬ original sound - Alyssa Grenfell

Za mormonsku teologiju specifična je vjera u postojanje "neprekidne objave", što znači da vjeruju da Bog i dalje komunicira s ljudima preko proroka, njihovih vođa. Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana raširila se globalno, a sjedište joj je u Salt Lake Cityju u Uti. 

Jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih običaja mormonske prošlosti bila je poligamija. Joseph Smith, osnivač crkve, tvrdio je da je primio objavu od Boga o poligamiji, koju su nazivali "pluralnim brakovima". Ova praksa omogućavala je muškarcima da imaju više supruga.

Poligamija je službeno ukinuta 1890. godine, nakon velikih pritisaka američke vlade, no neke odvojene fundamentalističke grupe koje se nazivaju "fundamentalni mormoni" i dalje prakticiraju poligamiju. Naime, mormoni vjeruju da više supruga muškarcu omogućava bolje mjesto u raju.

Dugo su imali i zabranu primanja crnaca u redove crkve. Mormoni se pridržavaju strogih pravila moralnog ponašanja, što uključuje zabranu konzumacije alkohola, kave, čaja i duhana. Od mladih mormona očekuje se apstinencija od spolnih odnosa prije braka, a članovi zajednice moraju nositi i posebno "donje rublje".

@alyssadgrenfell AKA magic mormon underwear 🤫✨ #exmormon #lds #utah #secretlivesofmormonwives ♬ original sound - Alyssa Grenfell

Članovi moraju crkvi davati "desetinu", odnosno 10% svojih prihoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.