Škanjac osaš s Mljeta oporavio se i vratio u prirodu. Dobio i novo ime - Škanye West

Foto: Press

Škanjac osaš koji je nakon uspješnog oporavka vraćen na otok Mljet pušten je u svoje prirodno stanište, a dobio je i novo ime - Škanye West. Nakon prošlotjednog javnog poziva za slanje prijedloga imena stiglo je 45 prijava. Najoriginalniji prijedlog - Škanye West - stigao je iz Splita i odmah osvojio simpatije povjerenstva za odabir imena. 

Podsjećamo, ozljeđenog škanjca osaša pronašli su krajem kolovoza posjetitelji Nacionalnog parka Mljet na cesti kod Prožure. Djelatnici Parka su ga potom transp ortirali u Sokolarski centar kod Šibenika gdje su se stručnjaci brinuli o njemu više od mjesec dana. Prošloga je tjedna sasvim oporavljen vraćen na otok Mljet, a radi se o mladoj jedinki, koja još uvijek traži svoj areal (teritorij).

Puštanje Škanyja Westa je prošlo bez problema

Iz Nacionalnog parka Mljet ističu da je puštanje Škanyja Westa proteklo bez problema te još jednom zahvaljuju svima koji su sudjelovali u njegovom spašavanju i liječenju. Transportiran je u zatvorenoj kartonskoj kutiji do mjesta puštanja te nakon otvaranja izašao, malo zastao kao da se htio pozdraviti te odletio u prirodu.

Škanjac osaš (Pernis apivorus), grabljivica iz porodice jastrebova (Accipitridae) rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji, a zimuje u Africi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.