Škoro: Tamburaši su bili istisnuli cajke, sad ih se marginalizira

Foto: Zarko Basic/Robert Anic/PIXSELL

Najveći festival tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije bit će održan od 6. do  8. rujna u Požegi po 55. put, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u produkcijskoj kući Croatia Records. Urednik u Croatia Recordsu Darko Dervišević rekao je da se radi o "samoj eliti tamburaške glazbe na kojoj će se čuti dosta dobrih pjesama". "Tamburaška glazba ne zamire, kako neki kažu, a o tome svjedoči 350 tamburaških sastava u Hrvatskoj", kazao je.

Na festivalu na Trgu Sv. Trojstva u središtu Požege nastupit će Berde band, Slavonske lole, Šokci, Stjepan Jeršek Štef, Miroslav Škoro, Đuka Čaić, Filip Hozjak, Cecilija, Kas i Marija Mirković, TS Ravnica, TS Gazde, Viktorija Kulišić Đenka, TS Fijaker, Boris Ćiro Gašparac, Vlatka Kopić Tena, TS Džentlmeni, TS Posegana, Mladen Burnać i drugi.

Miroslav Škoro: Mediji ne prate tamburaše pa ih zato ljudi ne slušaju

Prvog dana nastupit će domaći KUD-ovi i gostujući sastavi, te će biti održana polufinalna glazbena večer i koncert sastava Gazde. Drugu večer na programu su koncerti Miroslava Škore, Slavonskih lola i Petra Graše, a treću večer će nastupiti nekoliko tamburaških orkestara i održat će se završna večer festivala.

Umjetnički direktor festivala Saša Botički ustvrdio je da "su sve pjesme dobre pa očekuje i dobar festival". Marko Bujanović iz Gazda kazao je da Požega više od glazbenog festivala, posebno je važna jer je poslužila kao lansirna rampa za mlade bendove.

Miroslav Škoro ocijenio je pak da se, zamislite ovo, "tamburaška glazba nakon godina kad je istisnula cajke i sličnu glazbu, postupno marginalizira na nekoliko dana u godini". Smatra da je razlog za to "jer je ne prate mediji pa teško postiže slušanost".

"Tamburaši su umjetnost za koju je potrebno dara i truda. Oko nje treba raditi kroz cijelu godinu, a ne samo nekoliko dana", kazao je i pozvao na stvaranje ozbiljne suradničke platforme. Finalna festivalska večer novih pjesama na rasporedu je u nedjelju u 21:20 sati na Prvome programu Hrvatske televizije i Drugome programu Hrvatskoga radija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.