DUBAI fritule hit su ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu. Fritule s preljevom od kreme od pistacije, kojima kadaif daje dodatnu hrskavost, koštaju 11 eura. Oko njih se stvorio veliki hype, što zbog popularne Dubai čokolade, što zbog cijene.
>>>VIDEO Probali smo te Dubai fritule od 11.10 eura na zagrebačkom Adventu
Juraj Klepić, koji na adventskoj kućici prodaje Dubai fritule za 11 eura, objasnio je u videu objavljenom na TikToku tehniku pripreme tih famoznih fritula. Na početku je pojasnio što Dubai čokolada zapravo podrazumijeva te koja je razlika između nje i obične kreme od pistacije s dodatkom čokoladnog preljeva.
"Dosta je komplicirana tehnika"
"Vidimo i Nutellu s posipom od obične pistacije i to nazivaju Dubai čokoladom. To je zapravo čokolada koja unutra ima kadaif, to je glavna zvijezda Dubai čokolade, hrskav je. To je tijesto za baklavu koje se radi od vode i brašna, zatim ga režem", rekao je pa objasnio tehniku pripreme Dubai fritula.
@gostiona “Čokolada će postati luksuz, djeca će se radovati kad im ju netko pokloni” #jurajklepic #dubaicokolada #fuliranje #gostiona #gostionajenacinzivota @jurajklepic @FuliranjeZG ♬ original sound - Gostiona by Slaven
"Dosta je komplicirana tehnika i traje, uzima vremena. Znači, tijesto se treba rezati. Dok se izreže tipa 6, 7 kila, što meni traje jedan dan tu na kućici, jedna ili dvije osobe režu i peku i onda se to mijesi s otopljenim maslacem i zatim stavlja u konvektomat i peče", rekao je.
"Tko želi, nek proba, kome je preskupo, OK"
"To treba sve ispeći i okretati par puta da bi kadaif bio savršeno ispečen i ostao hrskav. Mora se paziti da ne zagori, jako brzo izgori. Doslovno okreneš glavu, izgori kao mlijeko kad ti iskipi iz lonca. To je to. Komplicirano je, ali opet, kažem, tko želi, nek proba, kome je preskupo, OK. Imam i klasične fritule u ponudi, ali kad me netko pita, naravno da ću mu ponuditi da malo prelijem. Ja sam otvorene ruke i Slavonac sam, volim dijeliti znanje i volim dijeliti ljudima sve", poručio je.
"Teško je doći do robe"
"Cijena je viša, ali teško je doći do robe. Kupio sam kontingent robe, te kreme od pistacije i nema je jednostavno na tržištu. Dobavljač mi je javio da nema više bijele čokolade. Nestašica je čokolade općenito u svijetu", rekao je i dodao da cijena kakaovca jako raste te da će nastaviti rasti.
"Bio sam nedavno u Bruxellesu u tvornici čokolade i rekli su da se boje, da ne znaju koliko će čokolada otići u nebo i postati luksuz. Djeca će se radovati kad im netko dođe i da čokoladu, kao što se radilo prije. Moja generacija to ne zna jer mi smo bili obasuti svim obiljem", rekao je i dodao da će čokolada postati luksuz kao u bivšoj Jugoslaviji.