Smetaju li Hrvatima djeca u svatovima? "Iritantno je kad se ubacuju u prvi ples"

Foto: Index

Djeca u svatovima - da ili ne? To je vječna rasprava među roditeljima i onima koji to nisu. Prošetali smo Osijekom i prolaznicima postavili upravo to pitanje - smetaju li im djeca u svatovima.

"Apsolutno ne smetaju. Mislim da je glupo, ako ja već zovem svu rodbinu, da ta djeca ne budu jer su i ta djeca moja rodbina. Djeci je mjesto u svatovima sve dok se ne pletu u prvi ples", rekla nam je jedna prolaznica. 

Pitali smo je i kako bi reagirala kada bi je netko pozvao u svatove i rekao joj da ne povede svoju djecu. "Došla bih, ali bih jako razmislila o tome bih li došla jer, ako nema mjesta za moju djecu, ima li stvarno mjesta za mene", rekla je. 

U nekim restoranima vlada politika da se ne dovode djeca. "To mi je okej, ako svi odrasli, idemo na večeru, onda svakako ne bih povela djecu, ali ovako, za obiteljski ručak, onda ne bih odabrala taj restoran", zaključuje.

"Meni je osobno to jako ružno. Mislim da, ako praviš veće svatove, moraš računati i na djecu koja dolaze s roditeljima i prijateljima. Ja nikad ne bih tražila od nekoga da ne povede dijete. Po meni bi to bili mrtvi svatovi", smatra ova Osječanka.

@index.hr "Djeci je mjesto u svatovima dokle god se ne pletu u prvi ples." #djeca #svatovi #vjenčanje #odgoj #osijek #indexhr #foryou #fyp #foryoupage ♬ original sound - Index.hr

"Svatko ima pravo na svoj izbor"

Jedna mlađa djevojka nam je rekla da njoj smetaju djeca u svatovima. "Mislim da bi to trebao biti dan mladenaca, da bude mir, da se sve vrti oko njih. Ako su djeca tamo, roditelji ne mogu baš uživati, moraju paziti stalno na svoju djecu i još, ako bude nekih nereda, ne daj Bože, ako torta padne na pod ili nešto. Mislim da djeca mogu dosta problema stvoriti", rekla je. 

"Kada bi meni rekli da ne dovedem svoju djecu, poštovala bih njihovu želju. Ipak je to njihov dan i rado bih našla nekoga tko će mi pričuvati dijete na taj dan. Ne bih se ljutila jer je to njihov izbor i svatko ima pravo na svoj", rekla je.

Što se tiče restorana koji ne primaju djecu, ova djevojka o njima kaže: "Treba se malo istražiti prije nego negdje ideš i, ako vidiš da neko mjesto neće prihvatiti tvoje dijete, ima puno drugih gdje možeš otići i oni se mogu igrati dok ti jedeš i slično."

@index.hr "Ako su djeca tamo roditelji ne mogu baš ni uživati." #djeca #svatovi #odgoj #vjencanje #indexhr #foryou #foryoupage #fyp #osijek ♬ original sound - Index.hr

"Ako moja djeca ne mogu na vjenčanje, ne idem ni ja"

Jedan stariji muškarac mišljenja je da djeca trebaju ići u svatove. "Moja djeca obožavaju ići u svatove. Naravno, ne svi, imam sina koji te stvari baš ne voli, ali cure, čim čuju da idemo u svatove, obavezno idu s nama i uživaju", rekao je. Ako njegova djeca ne smiju doći na vjenčanje, ne bi ni on išao.

"Kad su mi djeca bila mala, i ona su isto trčala po sali, ja tu ne vidim ništa loše. Ima baš neke djece koja prave probleme, ali ne znam, moja su manje-više plesala, ali i trčala, zabavljali su se po sali", rekao je.

Za restorane koji zabranjuju ulazak djeci kaže: "To mi je debilana sa Zapada. Svugdje gdje ja ne mogu doći sa svojim djetetom, nemam ni ja tamo što raditi."

@index.hr "Dok su oni mogli izdržati, izdržao sam i ja." #djeca #svatovi #vjenčanje #indexhr #odgoj #osijek #foryou #fyp #foryoupage ♬ original sound - Index.hr

"Ja dođem pojesti i popiti"

Jedan mladić je rekao da mu ne smetaju djeca u svatovima. "Ja dođem pojesti i popiti. Ja nisam taj koji pleše. Djeca kao djeca, šta, neka dođu. I mi smo tako kad smo bili mali", rekao je.

Kaže da mu je razumno ako mladenci ne žele djecu u svojim svatovima. "Meni je to okej. Danas je sve ograničeno. I mjesta i sve je skupo, stolice su skupe. Djeca ionako neće osjetiti da nisu bila u svatovima, stariji su ipak prijatelji", rekao je.

Smatra da je malo glupo što neki restorani zabranjuju ulazak djeci. "Malo je diskriminirajuće. Svaki restoran valjda ima svoje zahtjeve, pa, ako je uređen restoran i smatraju da djeca prave nered, onda okej", kaže. 

@index.hr "Meni djeca ne smetaju, ja dođem u svatove pojesti i popiti." #djeca #svatovi #vjencanje #indexhr #foryou #foryoupage #fyp #osijek #odgoj ♬ original sound - Index.hr

"Djeci nije mjesto u svatovima"

Jedna mlađa djevojka rekla je da joj ponekad zasmetaju djeca u svatovima. "Kad je prvi ples mladenaca pa se ubacuju, to nekada zna biti malo iritantno", ispričala je.

Kada bi nju mladenci tražili da ne povede svoju djecu u svatove, kaže da bi se možda malo naljutila, ali bi naposljetku shvatila zašto to zahtijevaju. "Ja nikada to ne bih tražila od nekoga. To je svakako osobni izbor", rekla je.

"Mislim da djeci nije mjesto u svatovima, većinom se svatovi oduže na jutarnje sate", zaključila je. Zabrana ulaska djece u određene restorane po njoj je besmislena. "Zašto bi zabranili djeci ulazak? Ako su s roditeljima, imaju pravo. Dobro, ako su neki malo luksuzniji restorani... Ali ipak, obitelj želi otići sa svojom djecom na zajednički ručak", rekla je.

@index.hr "Mislim da djeci nije mjesto u svatovima, većinom se svatovi oduže na jutarnje sate." #djeca #svatovi #vjencanje #indexhr #foryou #foryoupage #osijek #fyp ♬ original sound - Index.hr
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.