Snimio nevjerojatan prizor iznad Mosora: "Oblak kojemu skoro nije bilo kraja"

Fotograf Božan Štambuk snimio je nevjerojatan prizor nad planinom Mosor. 

"Lenticularis infinitum. Krasni lentikularni (lećasti) oblak iznad Mosora kojemu skoro nije bilo kraja. Snimljen s Brača za vrime zlatnog sata. Nije stao ni u širokokutnu panoramu od 17 snimaka, malo sam 'stisnuo' snimak da bude gledljivije", napisao je Štambuk uz bajkovitu fotografiju, koju je snimio iz Supetra na Braču.

Lenticularis infinitum. Krasni lentikularni (lećasti) oblak iznad Mosora kojemu skoro nije bilo kraja. Snimljen s Brača...

Objavljuje Božan Štambuk - FotografUtorak, 1. listopada 2024.

Što su lentikularni oblaci?

Lentikularni oblaci su specifični oblaci lećastog oblika, koji se formiraju u atmosferskim uvjetima kad vjetar struji preko planina ili drugih prepreka. Njihova karakteristika je stacionarnost, što znači da se ne kreću poput tipičnih oblaka, već ostaju na istom mjestu dok vjetar prolazi kroz njih​.

Ovi oblaci nastaju zbog orografskih valova, koji se javljaju kad zrak teče preko planinskih lanaca. Kad zrak dosegne hladnije dijelove atmosfere, kondenzira se i stvara ove glatke, slojevite oblake. Lentikularni oblaci najčešće se pojavljuju kao altokumulusi, ali mogu biti i cirusi ili stratokumulusi, ovisno o visini i uvjetima​.

Zbog svog neobičnog oblika lentikularni oblaci često su povezivani s pričama o NLO-ima jer podsjećaju na leteće tanjure. Lentikularni oblaci obično se ne povezuju s oborinama i ukazuju na stabilne atmosferske uvjete u regiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.