Splitski restoran više ne želi posluživati hobotnicu

Foto: Instagram

Splitski restoran Corto Maltese na društvenim mrežama objavio je kako uklanja hobotnicu iz ponude restorana. 

"Čuvajmo naše more"

"Dragi gosti i prijatelji, hobotnice su ključne za ravnotežu Jadranskog mora jer reguliraju brojnost invazivnih morskih vrsta, održavajući naš morski ekosustav zdravim. Stoga smo odlučili biti dio podrške unaprjeđenju Jadranskog ekosustava i ukloniti hobotnicu iz ponude našeg restorana", piše u njihovoj objavi. 

"A onda nam je Corto, iskusni moreplovac i filantrop, objasnio i kako baš te hobice su izuzetno inteligentni i neobični stanovnici mora. Sve to obnavlja vjeru u održivu budućnost i otvara novi prostor u kreativnoj freestyle kuhinji našeg Corta. P.s. Invazivne vrste ćemo uvrstiti u menu onog trena kada nam dobavljači budu jamčili redovnu opskrbu. Hvala na razumijevanju", dodali su.

Corto Maltese je objavu popratio ilustracijama i činjenicama o hobotnicama, a navedeno je i da se pod invazivne vrste misli na vatrenjače i plavog raka. Na slici koju su objavili piše, između ostalog, "čuvajmo naše more". 

Ljudi ih podržali

Ispod objave nanizale su se pozitivne reakcije njihovih pratitelja. "Bravo, sjajna odluka. I dosad ste mi bili jedno od najdražih mjesta u gradu, sad još i više", "Baš sad iz dišpeta neću više nigdje jesti. Bravo naši", "Kapa do poda", "Svaka čast", pišu im ljudi.

Zanimljivosti o hobotnicama

Od činjenica o hobotnicama naveli su još i da one mogu izraziti različite emocije pomoću boje i teksture svoje kože. Mogu postati svjetlije kad su uzrujane, a mogu i postepeno promijeniti boju kad su opuštene. 

Hobotnice imaju tri srca - dva pumpaju krv u škrge, a treće u ostatak tijela. Njihova krv je plava zbog prisutnosti hemocijanina, koji pomaže u transportu kisika. Vrlo su inteligentne - mogu riješiti složene probleme, koristiti alate i čak se prikrivati kao bi izbjegle predatore. Imaju i sposobnost učenja i zabave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.