Srpkinja koja živi na Novom Zelandu: Nekoliko njihovih pravila me šokiralo

Screenshot: TikTok

Tiktokerica Maša iz Srbije već godinama živi na Novom Zelandu. Na društvenoj mreži nedavno je objavila video o nekima od najneobičnijih zakona i pravila koja su je, kaže, jako šokirala. Kaže da se život na Novom Zelandu jako razlikuje od onog na koji je naviknuta u Srbiji.

Video je započela pričom da djeca na Novom Zelandu počinju ići u školu dan nakon svog petog rođendana. I to doslovno. "Kad kažem dan nakon svog petog rođendana, to stvarno mislim. Znači, ako dijete u utorak napuni pet godina, u srijedu već ide u školu. Čudno je da netko tko je do jučer imao četiri godine već ima obavezu ustajati rano, nositi uniformu i pribor", objasnila je Maša.

Kazne bez dokaza?

Iznenadilo ju je i jedno pravilo koje se tiče prijevoza i prometnih nesreća. U videu je ispričala da, kad netko prijavi vozača za prekršaj, on može dobiti kaznu bez ikakvih dokaza. 

"To se dogodilo mom tati dva puta. Jednom ga je netko prijavio da je koristio telefon u vožnji. Nitko ga nije fotografirao, nitko ništa, moj tata je dobio kaznu jer ga je netko prijavio. Drugi put ga je netko prijavio da je obišao kolonu od dva vozila. Dva vozila. I on je dobio kaznu. Baš jako vjeruju drugim ljudima. Nama iz Srbije je to čudno, jer kako te netko može prijaviti bez dokaza?" ispričala je. 

@bmasha9 prvi put izgledam pristojno na tiktok videu😂 #fyp #srbijafyp #srbijatiktok ♬ original sound - masha

Sljedeće pravilo na koje se osvrnula tiče se pronađenih stvari. Ako nađete neku izgubljenu stvar i odnesete je u policiju, a za nju se nitko ne javi sljedeća dva mjeseca, ta stvar će pripasti vama kao, kaže Maša, nagrada za poštenje. Ono što ju je također začudilo jest da policija ne nosi pištolje kad izlazi na teren. "To mi nikako nije jasno. Kako to može biti sigurno?" pita se Maša.

Osobe koje izgledaju pijano u kafiću ne mogu dobiti još alkohola

Jako ju je začudilo i pravilo nakon kupnje stana ili kuće. 

"Kad kupite kuću, u njoj morate živjeti prvih šest mjeseci. Nije mi jasno zašto bi netko određivao što ću raditi sa svojom imovinom", rekla je Maša. Ispričala je i da na Novom Zelandu nakon porođaja žene idu kući odmah taj dan. 

Naposljetku se osvrnula i na stroga pravila u vezi s konzumiranjem alkohola. Kaže da osobe koje radnicima u kafićima izgledaju pijano ne mogu dobiti još alkohola.

"Mom prijatelju su zabranili da uđe u klub jer su zaštitari procijenili da izgleda pijano, a on zapravo nije bio pijan. Mislim, ulazim u klub, a ne kod liječnika. Uopće mi to nije jasno. I u klubu, u kafiću, u baru, u restoranu, ako izgledaš pijano, oni dođu i kažu da ti više ne smiju dati alkohol. Ne daj Bože da se malo glupiraš, odmah te izbace jer misle da si pijan", ispričala je Maša. 

U komentarima ispod videa pratitelji su Maši pisali da su i njima ovakva pravila jako čudna. Međutim, neki smatraju da su neki od ovih zakona razlog što je Novi Zeland jedna od najuređenijih država.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.