Srpski odvjetnik: Zadržavanjem i ispitivanjem Severine izvršeno je šest nezakonitosti

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL/Instagram

Srpski odvjetnik Čedomir Stojković komentirao je na X-u incident u kojem je jučer srpska policija Severinu privela na razgovor prilikom prelaska granice. Čedomir je inače poznat u Srbiji kao kritičar Vučićeva režima i mirovni aktivist.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

"Zadržavanje i neprimjereno ispitivanje Severine na granici Srbije sprovedeno je po naredbi Sigurnosno-informativne agencije (BIA-e). Ta agencija u sistem elektronske granične kontrole unosi napomenu za određeno lice: 'Zadržati lice. Obavijestiti BIA-u na sljedeći broj telefona.'

Ova mogućnost koja se koristi samo i isključivo kada od konkretnog lica postoji opasnost od terorističkih prijetnji, organiziranog kriminala ili drugih mogućnosti za teško ugrožavanje sigurnosti Srbije i u tom slučaju pripadnici BIA-e, ili druge sigurnosne organizacije dolaze na lice mjesta i poduzimaju konkretne zakonske mjere prema osobi. Ova mjera sprovodi se samo ako postoje opasnosti takve hitnosti da bi bez zadržavanja tog lica sigurnost Srbije mogla biti ugrožena.

"Politički aktivizam je zabranjen u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji"

Suprotno tome prema Severini Vučković, javnoj osobi, poduzete su ove mjere zbog njezine slobode izražavanja i javnog mišljenja. Iz pitanja koja su joj pripadnici BIA-e postavili prilikom ispitivanja na granici proizilazi jasno da se BIA interesirala za njezine političke stavove i političko mišljenje. To znači da se BIA sada i otvoreno okrenula političkom aktivizmu koji je zakonom izričito zabranjen toj agenciji.

"Cilj je bilo kažnjavanje Severine zbog njezinih javnih stavova"

Također, činjenica da je zabranjenu političku aktivnost BIA sprovodila na granici uz lišavanje slobode kretanja Severini Vučković, jer sva ta pitanja je BIA mogla postaviti i u Beogradu, uz redovan poziv, kristalno je jasno da cilj zadržavanja nije bilo prikupljanje sigurnosnih podataka (mada je jasno da su sva postavljana pitanja politička), već neformalno kažnjavanje Severine Vučković zbog njezinih javnih stavova, mišljenja i prava na protest.

"Njezinim privođenjem počinjeno je šest nezakonitosti"

Time je počinjeno šest nezakonitosti. Prva je time što je BIA postupala suprotno članku 2 i članku 12 Zakona o BIA, jer ona nije imala nikakva saznanja o tome da Severina Vučković sprovodi djelatnosti usmjerene na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka Republike Srbije ili sprovođenje krivičnih djela, pa je usprkos tome Severina Vučković uvedena u elektronski sistem granične kontrole kao 'osoba opasna za sigurnost Republike'. Druga nezakonitost je što su ove mjere poduzete a da nikakav istražni ni krivični postupak nije pokrenut protiv nje.

Treća nezakonitost je što čak i ako je imala bilo kakva pitanja, ona su mogla biti postavljena u Beogradu, uz poziv, jer nikakvi razlozi hitnosti nisu postojali. Pitanja koja su joj postavljena (Jasenovac, Tuđman, Srebrenica, litij, itd...) su jasno politička pitanja o stavovima Severine Vučković, u koja se BIA nema nikakva prava miješati. Peta nezakonitost je sam proces pregleda osobe, vozila i stvari čak i kada postoji bilo kakva sumnja, traje daleko manje od 4 sata, obično najviše 30 minuta. Ali nikakve sumnje nije bilo i tako je počinjena šesta najveća nezakonitost: Samovoljna primjena moći bez ikakvog razloga.

"Ljudska prava su joj povrijeđena"

Time su ljudska prava Severine Vučković duboko povrijeđena, i to pravo na slobodu misli, savjesti i uvjerenja (članak 43 Ustava Srbije), pravo na slobodu mišljenja (članak 46 Ustava Srbije) i pravo na slobodu kretanja (članak 39 Ustava Srbije).

BIA ovakvu zloupotrebu sprovodi prema brojnim licima sa i bez državljanstva Republike Srbije. U kolovozu 2022. na isti način je maltretiran Zdravko Ponoš", napisao je odvjetnik te dodao da su od veljače do danas i njega zaustavili 34 puta i na ovaj način ga, kako kaže, maltretirali. "Sve uvijek iz istog razloga - zbog slobodnog izražavanja mišljenja", napisao je. 

"Na primjeru Severine Vučković se sada jasno vidi da BIA kao 'tajna služba' je potpuno vraćena na podešavanja devedesetih, period Slobodana Miloševića, i da se sigurnosni resursi ponovno koriste za sprječavanje izražavanja mišljenja, a sve kako izraženo mišljenje ne bi štetilo narativima i propagandi vlasti", napisao je na samom kraju. 

"Nećemo vraćati istom mjerom"

Podsjećamo, Severina se oglasila na Instagramu nakon što ju je srpska policija privela na razgovor prilikom prelaska granice zbog, kako pišu srpski mediji, "spornih izjava" koje je davala u javnosti. 

"Nemojmo, molim vas, sada vraćati istom mjerom. Pustite moje kolege iz Srbije da i dalje nesmetano dolaze i rade u Hrvatskoj. Suradnja u kulturi ne smije stati, ekonomija je ionako nezaustavljiva. Jedino tko od ovoga može profitirati su isključivo političari i njihova kamarila.

Hvala svima na podršci, hvala na brojnim porukama, koje ne stižem ni pročitati, a kamo li objaviti. Najviše ih je iz Srbije: Beograda, Novoga Sada, Šapca, Rume, Pazara, Čačka, Niša, Loznice… Isprika onima koje sam izostavila, ispunili ste moje srce. Svi pišete isto: 'Srbija nije Vučić, Srbija smo mi'", dio je onoga što je napisala.

O svemu se oglasila i Severinina odvjetnica Jasminka Biloš

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.