Stankoviću u Nu2 dolazi hrvatski redatelj koji je osvojio Zlatnu palmu

Foto: Profimedia

Aleksandar Stanković najavio je gosta ovotjedne emisije Nedjeljom u 2.

U emisiju stiže Nebojša Slijepčević, redatelj koji je ostvario povijesni uspjeh hrvatskog filma osvojivši Zlatnu palmu u Cannesu za kratki film Čovjek koji nije mogao šutjeti.

Gledatelji su u komentarima pohvalili voditeljev izbor gosta. 

U nedjelju nam dolazi osvajač Zlatne palme redatelj Nebojša Slijepčević.

Objavljuje Nedjeljom u 2Ponedjeljak, 10. lipnja 2024.

Povijesni uspjeh za hrvatsku kinematografiju

Čovjek koji nije mogao šutjeti je prvi hrvatski film koji je osvojio ovu prestižnu nagradu. Na festivalu u Cannesu film je premijerno prikazan, a uskoro će ga svi koji žele moći pogledati i u Hrvatskoj. Objavljen je program Festivala mediteranskog filma Split (FMFS). Na njemu će Čovjek koji nije mogao šutjeti imati hrvatsku premijeru, i to 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice.

Film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu uopće prikazao u glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji za Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film (Short Film Competition). Prije njega, jedini je u konkurenciji bio Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. Film je pobijedio u konkurenciji više od 4200 prijava. 

 

"Publika u Cannesu je izuzetno navijačka i jako podržava filmove, tako da je svaka projekcija ovdje dobro prihvaćena i uvijek je dobra atmosfera. Kada imate film u bilo kojem od tri programa u Cannesu, možete biti jako ponosni, a činjenica da je ovaj film u službenoj konkurenciji veliki je uspjeh jer konkurira za vjerojatno najvažniju filmsku nagradu na svijetu, Zlatnu palmu. Jako smo sretni i stvarno mislim da ovaj film to zaslužuje i veselimo se što smo u tako dobrom društvu", izjavio je producent Danijel Pek prije dobivanja nagrade.

O čemu se radi u filmu?

Radnja filma zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

>> Tko je bio Tomo Buzov, heroj o kojem je snimljen Čovjek koji nije mogao šutjeti?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.