Što se krije iza poslovnog kraha najomraženijeg tipa u glazbi?

Foto: Profimedia

Prvo Justin Bieber, onda Demi Lovato, a potom Ariana Grande - izvješća o glazbenicima koji su napustili menadžera Scootera Brauna gomilaju se nevjerojatnom brzinom. No, što se zapravo događa s glazbenim carstvom trenutno najomraženijeg čovjeka u svijetu showbiza?

Braun, koji je nedavno ljetovao u Hrvatskoj na jahti Jeffa Bezosa, bio je jedan od najuspješnijih glazbenih menadžera, no sada sve više stranih medija govori o propasti njegovog glazbenog carstva, a službeni glasnogovornici njega i slavnih pjevača još uvijek šute o cijeloj situaciji.

42-godišnji poduzetnik zaslužan je za karijeru Justina Biebera, a vodio je Davida Guettu, Arianu Grande, Kanyea Westa, Black Eyed Peas, Demi Lovato te brojne druge, te je uspio stvoriti najveću tvrtku za glazbeni menadžment na svijetu.

Braun je samo površno uključen u karijere svojih zvijezda

Ipak, neki izvori za Variety tvrde da Bieber i Grande ne napuštaju njegovu tvrtku, već se Braun povlači s funkcije njihovog menadžera. Vjeruju da se on želi usredotočiti na svoju ulogu izvršnog direktora u kompaniji HYBE America, južnokorejskom divu zabave koji stoji iza K-pop benda BTS. Braun je još 2021. sklopio posao s korejskom glazbenom tvrtkom, točnije prodao joj je kompaniju Ithaca Holdings za zastupanje poznatih američkih zvijezda.

"Svi klijenti Scootera Brauna su pod ugovorom i pregovori traju već nekoliko mjeseci dok on preuzima svoju veću ulogu kao izvršni direktor kompanije HYBE America. Ljudi šire glasine na temelju onoga što znaju, ali odustaju od toga. Dok radi na ovoj novoj strukturi, Scooterov tim u SB Projectsu još se uvijek brine o Justinu i Ariani", rekli su oni upućeni u poslovni plan menadžera.

Nekoliko izvora tvrdi da je Braun već duže samo površno uključen u karijere zvijezda koje zastupa. Doista, izvršni direktor tvrtke, čija se vrijednost procjenjuje na 11 milijardi dolara, vjerojatno ni ne bi imao vremena pratiti karijere velike poput onih kakve ima Bieber ili Grande, premda su oni posljednjih godina relativno neaktivni.

Taylor Swift i Scooter Braun

Braun je danas je izvršni direktor medijske tvrtke HYBE-America, a stoji i iza projekata kao što su SB Projects, Schoolboy Records i Ithaca. Suosnivač je i TQ Venturesa, Mythos Studiosa i RBMG Recordsa te suvlasnik esports tima 100 Thieves. Dugo godina Scooter Braun određivao je tko će, a tko neće uspjeti u glazbenoj industriji.

Imao je moć stvoriti, ali i uništiti osobu u rekordno kratkom vremenu. Sve do 2019. godine kada je stao na put Taylor Swift, najvećoj zvijezdi današnjice. Braunova kompanija kupila je njenu tadašnju izdavačku kuću Big Machine Records, čime je Braun stekao prava na njenih prvih šest albuma. Swift je odmah dala do znanja da nije znala tko stoji iza akvizicije te da joj nije drago da je Braun kupio njenu glazbu.

Iste godine najavila je da će ponovno snimiti prvih šest albuma pod izdavačkom kućom Republic Records te tako ponovno posjedovati svoju glazbu. Kad je Taylor javno progovorila protiv Brauna i načina na koji preuzima glazbu mladih umjetnika, njegov imidž se počeo rušiti u rekordnom roku. Danas je najomraženije ime glazbene industrije.

Na društvenim mrežama često su ga prozivali zbog toga, a Braun je isticao koliko su njegovi umjetnici i rukovoditelji zaradili na tom poslu kao dioničari tvrtke. Prema korporativnom podnesku HYBE-a, Braunovi umjetnici i osoblje, uključujući Grande, Biebera i Lovato, dobili su dionice u ukupnom iznosu od oko 161 milijun dolara.

Swift je upravo u procesu objavljivanja novih izdanja albuma koje je Braun kupio dok traje njena rekordna i megauspješna turneja Eras. Upravo zbog toga mnogi njeni fanovi Braunu na društvenim mrežama citiraju stihove njenog hita Karma, uvjereni da je tu pjesmu posvetila upravo njemu. "Scooter sad napokon može vidjeti što je karma", pišu mnogi.

Braun ne djeluje zabrinut situacijom

Iako su njegovom sposobnošću da vodi njihove karijere više puta profitirale, zvijezde se ipak sve češće odmiču od Brauna. Nedavno ga je tako napustila i Idina Menzel, pjevačica najpoznatija po davanju glasa junakinji Elsi iz animiranih filmova Frozen.

Scooter Braun, čini se, nije pretjerano zabrinut sa situacijom, barem ako je suditi prema fotografijama iz Hrvatske. Snimljen je kako uživa na jahti Jeffa Bezosa, a o situaciji o kojoj priča cijeli svijet, Braun zbija šale na X-u. "Prijelomna vijest... Više nisam menadžer ni samome sebi", napisao je Braun. Hoće li se nastaviti smijati ili će ga najveća pop zvijezda na svijetu koštati milijuna?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.