Što su Hrvati najviše čitali u rujnu? Colleen Hoover i dalje rastura, ali nije prva

Prva jesenska top lista pomalo nas je razočarala. Ne stoga što nema dobrih naslova na njoj, naprotiv, već stoga što nema noviteta (osim jednog), a knjižare su ih pune. No već smo navikli na sporija kretanja u svijetu knjiga. Ipak, treba nešto vremena da se za knjigu čuje, pa da se nabavi i, na kraju, da se pročita. Mini zagonetka za vas: Koja je to jedna nova knjiga na listi ovaj mjesec?

  1. I nebom teku rijeke – Elif Shafak
  2. Atomske navike – James Clear
  3. Priča završava s nama – Colleen Hoover
  4. Adeline: Opsesija – H. D. Carlton
  5. Priča počinje s nama – Colleen Hoover
  6. Nada – Ante Tomić
  7. Bogati otac, siromašni otac – Robert Kiyosaki
  8. Okruženi idiotima – Thomas Erikson
  9. Putovanje zvano igra – Marko Babić
  10. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson

I nebom teku rijeke – Elif Shafak

Već drugi mjesec zaredom imamo prvo mjesto s romanom sve popularnije autorice koja ne ulazi previše u komercijalu, a opet oduševljava veliki broj čitatelja. Vrhunsko pripovijedanje autorice u ovom se romanu seže sve do oblaka koji se spremaju oplakati protok vremena.

Ovo je bogat roman iz kojeg god kuta gledali - radnja se proteže stoljećima, kontinentima i kulturama, a vezivne niti su rijeke, kiše i jutarnja rosa. Što je toliko magično u vodi? "Voda pamti. Ljudi su ti koji zaboravljaju." Ostali odgovori su nadomak vas, u prvoj knjižari.

Colleen Hoover

Autorica je kulturološki fenomen. Ne trebate bolji razlog da zavirite u njezine knjige. Nije bitno što mislite iz vlastitih predrasuda ako je niste čitali. Istina je vrlo jednostavna: megapopularnost nije slučajna. Možete li otkriti razlog za nju? Vrijedi pokušati, puno je tu tema za kvalitetan razgovor u mračnoj i dimom zamagljenoj krčmi dok je noć mlada, a jutru ne nalazimo traga.

Adeline: Opsesija – H. D. Carlton

Jedini novi ulaz na listu. Izuzetno intrigantan roman koji je trenutačno veliki bestseler u svijetu (i na društvenim mrežama) dotiče se kontroverznih tema poput trgovine ljudima, uhođenja, opsesije, granice između seksualnog pristanka i nasilja, a sve to kroz likove koje autorica vješto i opetovano stavlja u nemilosrdne moralne dileme.

Želite li štivo prepuno mračnih tajni, skrivenih želje o kojima se ne usudimo ni misliti a kamoli ih izreći te vrućih strasti, upravo ste ga pronašli. 

Okruženi idiotima – Thoms Erikson

Jedna knjiga koja je, čini se, stalno s nama - nekad je na top listi, nekad ju vrebajući gleda tražeći pravi trenutak povratka. Autor je smislio zanimljiv način klasifikacije ljudi. Naime, dijeli nas na četiri boje kojima dodaje karakteristike.

to se isprva čini malo prejednostavno, ali samo do trenutka kada doista počnete čitati knjigu. Vrlo dobro promišljeno, prepuno životnih primjera i situacija u kojima ćemo prepoznati sebe i ljude oko sebe. Jedan savjet: nemojte se previše hvaliti time da je to upravo knjiga za vas jer ju vrlo vjerojatno čitaju i vaš kolega ili partner.

Tko bi tu onda bio idiot? Naravno, autor ne smatra da je itko idiot, samo ističe način na koji se svi ophodimo prema ljudima koje ne razumijemo, ljudima oko nas. A ova nam knjiga na jednostavan i moćan način ukazuje na razlike koje uz malo truda postaju temelj za prihvaćanje i toleranciju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.