Sad je cool, a u prošlosti ga nitko nije volio. Kako je uopće postao modni detalj?

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: dm

NA ZUBIMA sve više odraslih može se vidjeti odsjaj metala. Ne, ne pričamo o zlatnim zubima ili drugim ukrasima, već o žicama i bravicama. Nekad rezerviran za mlade u pubertetu, aparatić za zube sada postaje novi must have dodatak.

Iako ga nose zbog estetskih i zdravstvenih razloga, više ga ne prati stigma "proteze". Zahvaljujući osmjesima na društvenim mrežama, ljudi raznih generacija odlučuju se za aparatić kako bi dobili ljepše i zdravije zube. Ovaj trend sve se više prihvaća, pa čak postaje i cool, dijelom zahvaljujući slavnim osobama koje pokazuju svoje aparatiće.

Nekad su zauzimali cijela usta, ponekad čak i lice. U filmovima koji prikazuju tinejdžere iz 80-ih može se vidjeti da se dijelovi aparatića protežu oko cijelog lica kako bi se zubi fiksirali.

Ilustracija: Shutterstock

No aparatići su sada dostupniji i diskretniji nego prije 10 ili 20 godina. Može ih se naći u raznim oblicima, poput prozirnih i nevidljivih modela. Osim estetike, mnogi ih nose kako bi spriječili dentalne probleme poput lošeg zagriza.

Također, loš zadah, koji pogađa 85 posto ljudi, često je povezan s karijesom i bolestima desni. Osobe s neravnim zubima mogu imati poteškoće sa žvakanjem i govorom.

Važno je napomenuti da se 12. rujna obilježava Europski dan oralnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja zdravlja zubi i usne šupljine.

I dm sudjeluje u obilježavanju ovog dana, pa je tijekom cijelog rujna pripremio razne pogodnosti za dentalnu njegu. Od 1.9. do 30.9.2024. u prodavaonicama dm-a i u dm online shopu kupci za istovremenu kupnju dva i više proizvoda za dentalnu njegu dobivaju 15x više bodova na svoju dm active beauty karticu.

Dodatno, za kupnju proizvoda iz asortimana dentalne njege u prodavaonici dm-a od 10.9. do 30.9. (ili do isteka zaliha) u vrijednosti od najmanje 15 eura kupac na dar dobiva Dontodent tablete za pranje zubi. Za razliku od paste, one se prije upotrebe moraju sažvakati, a zatim se stvori pjena i zubi se četkaju kao obično.

Ilustracija: Shutterstock

Ako radije koristite klasičnu pastu, i ona se nalazi u dm-ovoj ponudi.

Važno je znati kako pravilno čistiti zube s aparatićem 

Ako ste i vi među onima koji imaju aparatić ili ga uskoro namjeravate staviti, imajte na umu da je održavanje higijene ponešto drugačije nego kad ga nemate. Zbog metalnih dodataka stvaraju se džepovi i sitni prostori, pa je hranu ponekad malo teže ukloniti, no za to postoji rješenje.

Za početak je važno da koristite odgovarajuću četkicu. Birajte četkicu s mekanim vlaknima kako biste izbjegli oštećenje aparatića, poput četkica za zube s interdentalnim vlaknima. Osmišljena je da njena mekana vlakna prodiru dublje u međuzubne prostore i tako temeljito čiste i smanjuju nastanak bakterija i upala zubnog mesa.

Dok četkate, držite je pod kutom od 45 stupnjeva kako biste očistili područje oko bravica i žica. Koristite kružne pokrete i temeljito četkajte najmanje dvije minute. Nemojte zaboraviti očistiti jezik i nepce kako biste osvježili dah.

Foto: Shutterstock

Upotreba zubnog konca, ako imate aparatić, može biti izazovna, ali je važan korak za uklanjanje naslaga između zubi. Provucite ga ispod žica i temeljito očistite prostor između zubi.

Za teško dostupna mjesta između zubi i aparatića posebno su kreirane interdentalne četkice. Riječ je o četkicama koje oblikom podsjećaju na čačkalice, no na vrhu imaju niti za jednostavnije čišćenje. Lagano ih provucite između žica i zubi kako biste uklonili ostatke hrane i plak.

Još jedan koristan trik za održavanje oralne higijene ako imate aparatić je redovito korištenje vodice za ispiranje usta. Pomaže u borbi protiv bakterija, štiti desni i smanjuje rizik od upale. Fluoridne vodice također jačaju caklinu i pomažu u prevenciji karijesa.

Osim svakodnevne njege, redoviti odlasci ortodontu i stomatologu osiguravaju da sve ide prema planu. Stomatolozi će vam očistiti teško dostupna mjesta i uočiti eventualne probleme prije nego što se pogoršaju, dok ortodonti mogu dodatno pojasniti kako se treba brinuti za aparatić.

Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.