Bili su jedna od najluđih grupa bivše Jugoslavije, pogledajte fotke Termita iz 80-ih

Foto: Romano Grozić/Nikola Petković

U ČETVRTAK navečer u 64. godini preminuo je Berislav Dumenčić Bero nakon dugogodišnje borbe s rakom prostate. Dumenčić je bio bubnjar Termita, legendarnog riječkog punk benda.

Termite je bilo teško ne zapaziti od dana kada su se pojavili. Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća u Rijeci se dogodila eksplozija mladenačke energije, naglo je izraslo obilje bendova, od kojih su mnogi izgledali i nastupali prilično drastično - kako u odnosu prema tada dominantnoj glazbenoj sceni, tako i u odnosu prema socijalističkim normama ponašanja, kulture, socijalizacije, pa i nekog temeljnog političkog kursa.

No čak i u takvom šarenom i eksplozivnom buntu Termiti su odskakali, od početka su na scenu unijeli nevjerojatnu dozu anarhičnosti, otkačenosti, humora, općenito izniman šarm i stil. 

U manje od tri godine Termiti su postali najluđi live bend, čudo neviđeno do tada, ali ne samo u Rijeci nego i u cijeloj državi. Mahnitost i sirova energija, ali i scenska artikuliranost uvijek su krasili Termite i po tome će zauvijek ostati upamćeni.

Rezanje žiletima, skidanje na bini, animiranje publike forama poput "sada svi legnimo na pod", pa onda članovi benda liježu i sviraju na podu, a i publika također legne na pod i nastavlja plesati pogo tako da se udara nogama i rukama, zatim "minuta ukočenja", gdje se bend usred svirke smrzne poput slike na ekranu itd.

Spektakl s perjem i zahodskom školjkom

Njihove "lude" pjesme o Skylabiću, kišnim razdragancima, novoj umjetnosti, uji gastarbajteru i punk himna Vjeran pas - s jedne strane su potpuni buntovni punk, provokativan, suveren i žestok, a s druge su iznimno pitke i melodične, ali i psihodelične i duhovite. 

Bend je živio za to da smišlja unikatne scenske pošalice, pa tako i zahodsku školjku ili bacanje perja u zrak. A tu je, naravno, i Damir Martinović Mrle, koji je iz Termita prenio perje najprije u Let 2, pa zatim Let 3, te je tako kroz desetljeća to perje postalo koncertni fetiš Leta 3 i cijele riječke rock scene.

Prvi pravi spektakl s perjem i zahodskom školjkom priredili su 1979. u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner. Nakon tog događaja Termiti su bili predgrupa Buldožerima na njihovim slovenskim nastupima 1980. i 1981.

Riječki nastupi Termita, kao što je onaj 1980. na Ri Rocku kad su isprobavali sustav playbacka ili iste godine u trsatskoj Narodnoj čitaonici te njihov posljednji koncert u tzv. Plavoj sali Dvorane mladosti 1982., bez sumnje su događaji koji nadilaze trenutačno značenje i postaju generacijsko obilježje.

Takva je i skladba Vjeran pas, surova tinejdžerska himna s kojom su se mladi poistovjetili i koja ni danas ne gubi na svježini i uvjerljivosti. Za Termite se svojedobno govorilo da su najuvjerljiviji live band istočno od Londona. Ne čudi stoga što su njihove pjesme obrađene u nekoliko europskih zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.