Tiktokerica zasvirala melodiju starih Nokijinih mobitela, boomeri na aparatima

Screenshot: TikTok

TIKTOKERICA Alexandra Whittingham odsvirala je nekad veoma popularnu melodiju na gitari i tako one malo starije vratila u rane 2000-e (da, boomeri, odnosi se na vas). Počela je svirati, a zatim u snimci zamolila pratitelje za strpljenje. Tek pred kraj snimke začula se popularna melodija koja je svirala na Nokijinim mobitelima.  

@alexandrawhittingham I wont rest until this piece gets the recognition it deserves 💪 #classicalmusic #fyp #nokia #guitartok ♬ original sound - Alexandra

Melodija potječe iz solo djela za gitaru Gran Vals španjolskog skladatelja Francisca Tárrege, a djelo je nastalo 1902. godine, no Nokia je preuzela samo nekoliko prepoznatljivih nota, koje su mnogi odmah prepoznali. 

Melodija probudila nostalgiju 

"Gledam mobitel i upravo sam provjerio svoj džep", "Hvala što si podijelila ovo remek-djelo", "Učim klasičnu gitaru od osme godine, svirao sam Tárregu, a tek danas sam saznao ovo" i "Wow, ovo je prelijepo! Pomalo sam tužan jer su uništili originalnu pjesmu, sada svi kažu da se Nokijina melodija ne uklapa u originalni komad", neki su od komentara. 

Zanimljivo je i da je Nokia za svoju melodiju odlučila iskoristiti upravo Tárregino djelo iz razloga što je skladatelj u to vrijeme bio mrtav. Prema pisanju Classic FM-a, Nokiji je trebao isječak bez skupih komplikacija s autorskim pravima, a europski zakon čini glazbu dostupnom javnosti 70 godina nakon smrti skladatelja.   

Inače, melodija se prvi put pojavila 1992. godine u reklami za model Nokia 1011. Grande Valse preimenovana je u Nokijinu melodiju 1999. godine i postala jedna od prepoznatljivih melodija na mobitelu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.