Tko je učiteljica joge iz dokumentarca na Maxu? Njezina priča zaintrigirala je mnoge

Foto: Press

Nova dokumentarna serija Vatreni dah (Breath of Fire), koja se od 23. listopada prikazuje na platformi Max, istražuje priču Guru Jagat, rođene kao Katie Griggs, učiteljice kundalini joge koja je svojim radom stekla mnogobrojne sljedbenike. Serija nastoji prikazati njezin put u modernoj industriji joge i wellnessa. Priča Guru Jagat dospjela je u javnost nakon članka novinarke Haley Phelan, objavljenog 2021. godine u Vanity Fairu, koji je potaknuo dodatnu pozornost prema njezinu radu i životu.

Priča o Guru Jagat u dokumentarcu je prikazana kroz intervjue s njezinim prijateljima, obitelji, bivšim zaposlenicima i bivšim članovima zajednice kundalini joge​.

Privukla brojne sljedbenike

Katie Griggs postala je poznata kao Guru Jagat kada je 2013. otvorila RA MA Institute u Los Angelesu te postala veliko ime u svijetu joge. Kroz društvene mreže privukla je brojne sljedbenike, čak i slavne osobe poput Russella Branda, Alicie Keys i Christy Turlington.

RA MA Institute, koji je proširio svoje djelovanje na nekoliko lokacija u New Yorku, Mallorci i drugim mjestima, izrastao je u prostor za jogu, meditaciju i edukativne radionice. Guru Jagat je organizirala brojna događanja i programe, uključujući predavanja, radionice i online sadržaj.

Serija, osim njezinih poslovnih uspjeha u industriji joge, prikazuje i njezin privatni život te probleme s kojima se kroz odrastanje navodno suočavala.

Yogi Bhajan - kontroverzna figura u svijetu joge

Yogi Bhajan, pravog imena Harbhajan Singh Khalsa, bio je utjecajan učitelj kundalini joge koji je 1960-ih donio tu praksu na Zapad. Osnovao je organizaciju 3HO (Healthy, Happy, Holy Organization) i stekao velik broj sljedbenika. Međutim, nakon njegove smrti pojavile su se optužbe za zlostavljanje, uključujući svjedočanstva o fizičkom i seksualnom zlostavljanju, što je ozbiljno narušilo njegov ugled i dovelo do preispitivanja njegove ostavštine​, prenosi The Guru Magazine.

Harijiwan, s druge strane, poznati je učitelj kundalini joge i dugogodišnji Bhajanov učenik. Stekao je veliko iskustvo u praksi kundalini joge kroz direktnu suradnju s Bhajanom. Kasnije je surađivao s Guru Jagat pri osnivanju RA MA Institutea, gdje je bio mentor i često djelovao kao ključna figura iza scene, piše Vanity Fair.

Guru Jagat je branila Bhajana

Dokumentarac otkriva da je Harijiwan usmjerio Guru Jagat da postane novo lice kundalini joge, posebno kada je ugled duhovnog vođe Gurua Bhajana bio narušen optužbama za zlostavljanje.

Naime, Pamela Dyson, bivša partnerica i zaposlenica Gurua Bhajana, 2020. godine objavila je u svojim memoarima da ju je Bhajan prisilio na abortus kad je saznao da nosi njegovo dijete. Njezino svjedočanstvo potaknulo je druge sljedbenike da izađu s optužbama za zlostavljanje.

Kako su se optužbe protiv Bhajana pojavile u javnosti, svi učitelji Kundalini joge našli su se pod povećalom javnosti. Sljedbenici Guru Jagat počeli su gubiti povjerenje u nju kada je javno stala u obranu Bhajana, dovodeći u pitanje tvrdnje žrtava zlostavljanja.

Nagla smrt

Bivši zaposlenici RA MA Institutea u seriji, isto tako, svjedoče o radnom okruženju s niskim plaćama i lošim uvjetima dok se Guru Jagat borila s financijskim problemima i promovirala, prema mnogima, kontroverzne teorije tijekom pandemije covida-19​. Prema Vanity Fairu, mnogi su je nazivali i vođom kulta. Guru Jagat i njezin mentor Harijiwan navodno su koristili tehnike koje su uključivale emocionalne manipulacije i ritualne prakse što je kod članova stvaralo osjećaj pripadnosti i ovisnosti o zajednici.

Njezina nagla smrt od srčanog udara 2021. godine, uzrokovana plućnom embolijom nakon operacije gležnja, ostavila je njezine sljedbenike i zajednicu u šoku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.