Toni u Milijunašu ispao na pitanju za 64.000, znalac kaže da je jedno od najlakših

Screenshot: HRT

SPLIĆANIN Toni Jurišić Sokić sinoć je napustio kviz Tko želi biti milijunaš nakon pitanja za 64 tisuće kuna. Pitanje je glasilo: Gdje se nalazi Schrödingerova mačka?

Ponuđeni odgovori su bili u čizmi, krošnji, kutiji ili vreći. Toni nije znao te je odgovorio netočno, a točan odgovor je bio pod C, u kutiji. Znalac mu je rekao da je ovo pitanje bilo jedno od najlakših za taj iznos, a s njim su se složili mnogi na Facebooku jutros.

Ali, što je uopće Schrödingerova mačka?

Schrödingerova mačka je misaoni pokus iz 1935. koji dovodi do paradoksa primjenom dualizma čestica-val na kojem se temelji kvantna mehanika.

Mačka je zatvorena u kutiju u kojoj se nalazi bočica s cijankalijem nad kojom visi čekić i ako postoji mehanizam spojen s uređajem za registraciju zračenja koji može otpustiti čekić i razbiti bočicu te ako je u kutiji određena količina radioaktivnog materijala (u krajnjoj liniji samo jedan atom), onda se u određenom vremenu nikako ne može znati je li mačka živa ili mrtva. Naime, radioaktivni raspad pojedinog atoma može se dogoditi bilo kada, pa iz Schrödingerove jednadžbe slijedi da je mačka u 50% slučajeva živa i u 50% mrtva te je za jednu određenu mačku nemoguće odrediti njezino stanje, stoji u Hrvatskoj enciklopediji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.