Top 5 serija koje bi voljeli gledati umjesto "Tita"

U VRIJEME kada se novac nepovratno ulaže u vremenom pregažene promašaje kao što su nova dokumentarna serija o Josipu Brozu Titu, bilo bi više nego poželjno baciti pogled na serije koje kvalitetom produkcije pripadaju ovom stoljeću i bez ikakve sumnje zaslužuju mjesto u domaćem programu.

Damages (FX)

Scenaristi Daniel Zelman, Glenn i Todd A. Kessler zaslužni su za jednu od trenutno najbolje napisanih, odglumljenih i režiranih serija koje su se posljednjih godina pojavile na malim ekranima. Iako se na prvi pogled čini da je riječ o još jednoj u nizu serija koja se bave odvjetnicima u vječnoj borbi za obespravljene, ekipa koja iza sebe ima projekte kao što su "The Sopranos" i "Rescue Me" iznjedrila je briljantan triler koji se izdvaja u masi projekata slične tematike. Dio zasluga svakako odlazi odličnoj glumačkoj postavi vođenoj veterankom Glenn Close i Rose Byrne kojoj je ovo prvi pravi proboj u prvu ligu. Radnja se vrti oko odnosa nemilosrdne odvjetnice Patty Hewes (Close) i njene nove zaposlenice Ellen Parsons (Byrne) i njihovim nastojanjima da do kraja izguraju važnu parnicu protiv glavnog izvršnog direktora Arthura Frobishera (odlični Ted Danson) koji je nakon muljaže sa dionicama brojne zaposlenike ostavio bez životnih ušteđevina. No, u cijelu priču uključeno je i ubojstvo zaručnika mlade odvjetnice, a sumnja pada na njenu okrutnu mentoricu. Brojne nagrade i odlične kritike seriju su dogurale do treće i još uvijek odlične sezone.

The Big Bang Theory (CBS)

Ovaj sitcom najjednostavnije bi se mogao opisati kao jedina nerdovska serija koja nije Star Trek ili Battlestar Galactica. Iako svaka epizoda vrvi referencama na Star Trek, Star Wars, video igre, stripove i ostale opsesije klasičnog nerda. Serija uživa veliku popularnost pa je premijera treće sezone privukla gotovo 13 milijuna gledatelja što ju čini jednim od najgledanijih TV proizvoda CBS-a. Za uspjeh je svakako najzaslužniji Jim Parsons koji se vremenom nametnuo kao centralni lik bez kojeg bi opstanak serije bio upitan. Središnji dio radnje prati dvojicu cimera, naučnika (eksperimentalni fizičar i teoretičar fizike) koji se pokušavaju uklopiti u svijet prosječno inteligentnih. Simpatična glumačka postava i brojne popkulturalne reference čine ovu seriju zanimljivom širem krugu gledatelja. Iako, pitanje je bi li serija polučila uspjeh u zemlji koja ne želi Đikića i Radmana. 

Nurse Jackie (Showtime)

Serija koja ja razgnjevila američke medicinske sestre i (naravno) kršćanske udruge prati svakodnevnu borbu medicinske sestre (izvrsna Edie Falco) koja u svoj natrpani dnevni raspored nekako mora uklopiti ovisnost o tabletama protiv bolova i bračnu nevjeru koja je jednim dijelom uvjetovana njenom ovisnošću. Naravno, bilo je za očekivati da će se raznorazne udruge pobuniti protiv majke ovisnice kojoj nije strana eutanazija jer to jednostavno nije kršćanski i šalje pogrešnu poruku. Oni među nama neopterećeni vjerskim fanatizmom u ovome prepoznaju odličnu crnu komediju s jakim ženskim likom, a sve zajedno djeluje kao zgodna kombinacija Trave, Dr. Housea i ER-a.

Fringe (Fox)

Ponekad je dovoljno reći da iza ove serije stoji JJ Abrams koji je iza sebe naredao televizijske i filmske uspješnice kao što su Lost, Cloverfield, Alias, Star Trek i Felicity. Mnogima će i ovo biti više nego dobar razlog da seriji daju šansu, a kada se svemu nadoda i to da se radi o jedinom dostojnom nasljedniku Dosjea X, imamo hit seriju koja to u Americi i jest. Prosječno devet milijuna gledatelja Fringe prati već dvije sezone, a seriji je osigurana i treća koja s emitiranjem počinje krajem godine. Ljubitelji paranormalnog, misterija, zavjera i zlih korporacija došli su na svoje, a Abrams je u cijelu priču ubacio i cijeli niz tajnovitih simbola koji se sporadično pojavljuju i na neki bi način trebali biti povezani s radnjom. No, slična su obećanja dana početkom Losta pa smo u posljednjoj sezoni bombardirani prvoloptaškim raspletima i objašnjenjima.

Parks And Recreation (NBC)

Serija koja je ispočetka najavljena kao spin-off popularne američke verzije Gervaisovog "U uredu" na prvu se doimala kao još jedan NBC-ev promašaj, ali ovaj mockumentary vremenom se prometnuo u odličnu seriju zanimljivih likova i specifičnog humora koji, doduše, pomalo podsjeća na "Office", ali uspijeva zadržati originalnost i sve vas više uvlači kako epizode prolaze. Serija prati zaposlenike ureda za uređenje parkova što mnogima neće zvučati zanimljivo, ali velik dio humora proistječe iz naoko bezlične okoline. Na kraju krajeva, nemojmo zaboraviti da se i radnja uspješnog "Ureda" vrtjela oko odnosa zaposlenika podružnice tvrtke za prodaju papira. U glavnoj je ulozi izvrsna Amy Poehler, jedna od brojnih komičarki sa Saturday Night Live zaleđem, a tu su i Rashida Jones, Nick Offerman i sve popularniji Aziz Ansari kao i brojni članovi SNL 'obitelji'.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.