Transrodnim šahistima zabranjeno natjecanje. FIDE se boji njihove inteligencije?

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) odlučila je isključiti transrodne žene iz natjecanja na ženskim turnirima. Boji li se federacija da bi mogle pobijediti cisrodne ženske igračice na šahovskim natjecanjima?

Sve više sportskih organizacija odlučuje zabraniti transrodne sportaše na sportskim događanjima. U ožujku je Svjetska atletska federacija objavila nova pravila, isključujući transrodne žene.

Sada je Međunarodna šahovska federacija odlučila učiniti isto. Objavila je da transrodnim ženama više nije dopušteno sudjelovanje na ženskim šahovskim događanjima. Boji li se FIDE inteligentnih transrodnih žena?

Transrodne žene isključene od strane FIDE

Međunarodna šahovska federacija, organizacija koja okuplja međunarodne šahovske asocijacije iz cijelog svijeta, upravo je odlučila službeno zabraniti transrodnim ženama sudjelovanje na šahovskim natjecanjima i turnirima do daljnjega. Ranije ovog mjeseca odobrila je novu politiku koja je trebala stupiti na snagu 21. kolovoza.

Nove smjernice navode da će svim transrodnim muškarcima koji su svoje titule osvojili prije tranzicijskog razdoblja na ženskim turnirima biti oduzeta ta postignuća, prenosi Independent. Međutim, transrodne žene koje su osvojile titule na muškim događanjima mogu zadržati titule u potpunosti.

FIDE na bilo koji način nije opravdala promjenu politike niti dala razlog za isključenje transrodnih ženskih igračica sa šahovskih turnira. U izjavi za CNN, upravno tijelo je reklo "politika je stvorena kako bi se bolje definirali postupci koji se odvijaju kada igrač mijenja spol".

Aktivisti prosvjeduju protiv novih smjernica FIDE

Odluka da se isključe transrodne žene sa šahovskih turnira nije naišla na odobravanje u zajednici niti među aktivistima. Prema mnogima, nova pravila su jednostavno apsurdna. Francuski šahovski trener Yosha Iglesias opisao je propise Međunarodne šahovske federacije kao "anti-trans".

"Dakle, FIDE je upravo objavio (jučer) popis anti-trans propisa, kao da je to 'najveća prijetnja ženama u šahu'," napisao je trener na Twitteru (X).

A Ana Valens, transrodna novinarka, pita se zašto su transrodne igračice toliko prijetnja cis ženama na šahovskim turnirima. Mislili li FIDE da su možda inteligentnije od cis žena?

"Zašto su trans žene isključene iz ženskog šaha? Koja je svrha? Jesu li trans žene prirodno bolje u šahu? Jesmo li previše pametne da igramo sa cis ženama?" pita ona na web mjestu The Mary Sue.

U većini sportova transrodne žene bile su isključene iz natjecanja zbog brige o njihovoj fizičkoj nadmoći. Međutim, treba napomenuti da u kontekstu šahovskih turnira takvi argumenti izgledaju apsurdno.

Unatoč tome, šah je postao još jedan transfobičan sport. A FIDE se pridružila Svjetskoj atletskoj federaciji i Međunarodnoj plivačkoj federaciji, koje su 2022. godine objavile da samo transrodne žene koje su završile svoju korekciju spola prije 12. godine života mogu natjecati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.