Treba plakati. Evo zašto su suze važne

Shutterstock

Svi plačemo. Od trenutka kada se rodimo, suze postaju neizostavni dio našeg života. Iako nas društvo često potiče da suzbijamo suze, pogotovo kada odrastemo, suze su zapravo puno više od pukog znaka tuge ili nečeg nužno negativnog. One nose niz važnih funkcija, kako fizičkih, tako i emocionalnih, a njihov značaj često je zanemaren.

Što su zapravo suze?

Suze su tekućina koju proizvode suzne žlijezde, a sastoje se od vode, soli, enzima i lipida. Njihova osnovna funkcija je zaštita i podmazivanje očiju, no suze su mnogo više od toga. Postoje tri glavne vrste suza: bazalne suze, refleksne suze i emocionalne suze.

Na fizičkoj razini, suze su ključne za održavanje zdravlja naših očiju. Međutim, najintrigantnija vrsta suza su upravo emocionalne suze. Znanstvenici su otkrili da emocionalne suze imaju drugačiji kemijski sastav od bazalnih i refleksnih suza. One sadrže više proteina, hormona poput prolaktina i prirodnih sredstava za ublažavanje boli, poput endorfina. Dakle, ne plačemo samo zato što smo tužni – plač ima i fiziološku funkciju koja pomaže našem tijelu da se nosi sa stresom.

Suze igraju ključnu ulogu u reguliranju naših emocija. Kad smo preplavljeni osjećajima, bilo da su pozitivni ili negativni, naše tijelo često reagira suzama. Plač je zapravo način na koji tijelo oslobađa napetost i vraća se u stanje ravnoteže. Oslobađanje suza može nam pomoći da se osjećamo bolje, čak i kad se ne riješimo problema koji nas je uznemirio.

Plač je također bitan za emocionalno zdravlje jer djeluje kao oblik komunikacije. Kroz povijest, suze su bile signal koji smo koristili da bismo pokazali drugima da smo ranjivi, tužni ili pod stresom. U društvenom kontekstu, suze mogu izazvati empatiju i povezati nas s drugima na dubljoj razini. Kada vidimo nekoga kako plače, prirodno osjećamo potrebu da mu pomognemo, da ga tješimo ili podržimo. Time suze imaju važnu socijalnu funkciju – one su neverbalni način izražavanja emocionalnog stanja i poziv na pomoć.

Zašto je važno ne suzbijati suze?

U mnogim kulturama, posebno kod muškaraca, plač se često percipira kao znak slabosti. Odrasli, a posebno mladi, često dobivaju poruke poput "prestani plakati" ili "budi jak". Ovakvi stavovi mogu dovesti do emocionalnog potiskivanja, što na duge staze može imati negativne posljedice na mentalno zdravlje. Istraživanja pokazuju da potiskivanje suza i neizražavanje emocija može dovesti do povećanog stresa, tjeskobe i depresije.

Plač je prirodni mehanizam kojim se tijelo i um oslobađaju pritiska. Kada potiskujemo suze, ne dopuštamo si procesuiranje i oslobađanje negativnih emocija, što dugoročno može dovesti do emocionalnog "zaglavljivanja". Stoga je važno prepoznati da suze nisu znak slabosti, već prirodan način na koji se nosimo s izazovima i stresom.

Studije su pokazale da plakanje može imati niz pozitivnih učinaka na naše emocionalno stanje. Oslobađanje suza može smanjiti razinu stresa, povećati osjećaj smirenosti i čak potaknuti osjećaj povezanosti s drugima. Plakanje pred nekim može ojačati odnose, jer pokazuje ranjivost i autentičnost, što vodi do dubljih emocionalnih veza.

Suzama se čini dobro i za tijelo i za um

Suze ne samo da nam pomažu procesuirati vlastite osjećaje, već potiču empatiju kod drugih. Kada netko vidi osobu koja plače, često osjeti potrebu da pruži podršku i razumijevanje. Ova emocionalna reakcija jača društvene veze i stvara osjećaj zajedništva. Plakanje nije samo izraz tuge ili frustracije, već i način na koji se povezujemo s drugima kroz emocije.

Za mlade ljude, izražavanje emocija suzama može biti posebno važno jer se često nalaze u prijelaznim životnim razdobljima, punim promjena i izazova. Naučiti kako izraziti i procesuirati emocije ključan je dio emocionalnog razvoja i osobnog rasta. I umjesto da suzbijamo suze, trebali bismo ih prihvatiti kao zdrav i nužan dio života. Bez obzira na to radi li se o suzama tuge, radosti ili frustracije, svaki put kad plačemo, činimo nešto dobro za svoje tijelo i um.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.