Celebovi koji podržavaju Kamalu Harris

Foto: EPA

Predsjednička utrka u SAD-u se zahuktava, propagandna mašinerija obiju stranka u punom je zamahu, a do samih izbora ostalo je malo više od mjesec dana.

Mnogi kažu da su ovo najneizvjesniji američki izbori ovog stoljeća, u kojima svaki detalj može prevagnuti na jednu ili drugu stranu. U tome će kandidatima svakako pomoći brojne poznate osobe, koje su se iz ideoloških (ili koristoljubivih) razloga svrstale na jednu ili drugu stranu.

>>Celebovi koji podržavaju Trumpa

Kamala Harris uspjela je skupiti zavidan broj zvijezda na svojoj strani, a među najpoznatijima su:

Taylor Swift

Možda najpoznatija pjevačica na svijetu napravila je priličan kuršlus u vijestima kad je objavila svoju podršku Kamali. Izjasnila se odmah nakon urnebesnog sučeljavanja, u kojem se govorilo i o jedenju pasa i mačaka. Na svom Instagramu Swift je napisala:

"Glasat ću za Kamalu Harris i Tima Walza na predsjedničkim izborima 2024. Glasam za Kamalu jer se ona bori za prava i ciljeve kojima je potrebna takva ratnica. Mislim da možemo postići još toliko toga u ovoj zemlji ako nas vodi mirnoća, a ne kaos."

Uz to je dodala fotografiju s mačkom i potpisala se kao "Childless Cat Lady", ironično aludirajući na izjavu republikanca J.D. Vancea. On je, naime, svojevremeno izjavio da su žene poput Kamale Harris, koje nisu rodile djecu, "žene koje imaju mačke i koje su nesretne zbog svojih života". 

Billie Eilish

Billie Eilish također se oglasila na Instagramu sa svojim bratom Finneasom - njih dvoje u kratkom videu nagovaraju birače da se registriraju i provjere jesu li na popisu, ali završavaju snimku političkom podrškom Kamali.

"Glasamo za Kamalu Harris i Tima Walza jer se bore za zaštitu naše reproduktivne slobode, našeg planeta i naše demokracije. Glasajte kao da vam život ovisi o tome jer ovisi", rekla je Billie.

"Ne možemo dopustiti da ekstremisti kontroliraju naše živote, naše slobode i našu budućnost. Jedini način da zaustavimo njih i opasnu agendu Projekta 2025 je da glasamo i izaberemo Kamalu Harris", dodao je Finneas.

George Clooney

Od starije garde, tu je George Clooney, koji je i inače poznati donator i podrška Demokratskoj stranci. Nije drukčije ni na ovim izborima.

Clooney se priključio mnogima koji su savjetovali Joeu Bidenu da se makne iz utrke i pusti pred reflektore nekog vitalnijeg. Nakon Bidenovog slabog performansa na sučeljavanju i posljedičnog odustanka, Clooney je za CNN izjavio:

"Predsjednik Biden pokazao je što je pravo vodstvo. On ponovno spašava demokraciju. Svi smo uzbuđeni i činimo sve što možemo kako bismo podržali potpredsjednicu Harris u njezinom povijesnom pothvatu." Dodao je i da "Joe Biden više nije onaj iz 2010., pa čak ni iz 2020.".

Robert De Niro

Također uvjereni demokrat, De Niro je prvo posudio glas za promotivni spot Bidenove kampanje.

Kao i mnogi u toj političkoj grupaciji, pozdravio je odluku bivšeg predsjednika da se povuče iz utrke. Konkretno, za tu odluku rekao je da je "čin oštroumne politike i nesebičnog domoljublja". Kamalu Harris nije direktno spominjao, ali je dodao da "ne postoji ništa važnije za našu zemlju od pobjede nad Donaldom Trumpom na glasanju". Prilično je jasno što je pod tim mislio.

Barbra Streisand

Pjevačica i glumica stala je na stranu Kamale Harris još prije nekoliko mjeseci.

"Zahvalna sam predsjedniku Bidenu i uzbuđena jer podržavam Kamalu Harris. Radit će na vraćanju reproduktivne slobode žena i nastaviti s postignućima započetim u administraciji Biden-Harris. Predsjednik Biden i potpredsjednica Harris izveli su ovu naciju iz Trumpovog kaosa", rekla je za New York Times.

Streisand je otišla još dalje pokrenuvši virtualno prikupljanje sredstava u sklopu inicijative "Židovke za Kamalu". Tom je prilikom još gorljivije zagovarala svoje stavove.

"Kaže se da su Židovke poznate po otvorenosti i tome da direktno kažu što misle, a ja sam jedna od njih. Trumpa bi trebalo poslati tamo gdje pripada - u kolica za golf, sve dok laže o rezultatima", rekla je.

Oprah

Prije nekoliko dana održan je event "Ujedinimo se za Ameriku". Format je bio kao standardni talk-show, ali je bilo jasno da je to zapravo dio kampanje za Kamalu Harris. Oprah i Kamala tako su razgovarale o reproduktivnim pravima i zakonima o oružju, što su uglavnom i najkontroverznije teme na izborima.

Oprah već dugo podržava kandidate Demokratske stranke, pa je tako 2008. podržala Baracka Obamu, 2016. Hillary Clinton, a 2020. Joea Bidena. U tom smislu, podrška nije bila neočekivana.

Ostali

Popis je predug za jedan članak jer se u kampanju s obje strane uključio ogroman broj poznatih. Tako su na Kamalinoj strani i glazbenik John Legend, redatelji Spike Lee i Ken Burns, glumice Rosie O’Donnell i Jamie Lee Curtis, pjevačice i reperice Charli XCX, Cardi B, Kesha…

Sve u svemu, čini se da je Kamala Harris uspjela privući značajan dio Hollywooda na svoju stranu. Unatoč tome, ankete su i dalje vrlo neizvjesne, a američko društvo polariziranije nego ikad. Zbog toga je pitanje hoće li omiljeni glumac ili pjevačica svojim stavovima uspjeti privući fanove da glasaju za političara kojeg podržavaju ili će ih otjerati od sebe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.