Turska serija o Aliji Izetbegoviću: "To je kao da Hrvatima serije o kraljevima snimaju Talijani"

Screenshot: YouTube

TURSKA državna televizija TRT snimit će  seriju o životu Alije Izetbegovića, pokojnog bošnjačkog političara i  nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Projekt je podržao i turski predsjednik, ali su u susjednoj zemlji reakcije podjeljene.

"Činjenica da seriju o njemu snimaju u Turskoj je dokaz da Turci Aliju cijene više nego Bošnjaci" kaže Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića i trenutačni član predsjedništva BiH.
 
Ipak, detalji o snimanju podijelili su bosanskohercegovačku javnost. U članku objavljenom jučer u Avazu, navode se reakcije nekolicine bosanskohercegovačkih intelektualaca koje se "svode na jedno - Izetbegović nikada ne bi pristao na ovo", zbog, kako navodi autor, plitkog pristupa.
 
U članku se također uspoređuje odnos Bošnjaka prema svojoj povijesti te Hrvata i Srba prema svojoj.
 
"Hrvati su sami snimili grandioznu seriju "Hrvatski kraljevi", a RTS spektakl "Nemanjići-rađanje kraljevine", dok o Izetbegoviću seriju snimaju Turci, žale se bosanskohercegovački novinari.
 
"Ako je suludo pomisliti da bi Hrvatima dokumentarnu seriju o njihovim kraljevima snimili Talijani, Austrijanci ili Francuzi, a Srbima igranu seriju o Nemanjićima (kod njih živih) Rusi ili Grci, je li nacionalna sramota i kada Turci rade igranu seriju o Aliji Izetbegoviću?", pitaju se u BiH.
 
Bakir je oduševljen idejom o snimanju serije, dok njegova sestra, Izetbegovićeva kći Sabina Berberović ističe kako je obitelj intervenirala kod producenata i scenarista samo zbog jednog elementa, a to je bio pokušaj da se njezinog oca idealizira.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.