U Hrvatskoj snimljen crni labud. Rijetko ih se može vidjeti

Foto: Facebook

PRILIKOM obilaska terena u Lonjskom polju jedan je šumar iz šumarije Sunja u blizini Siska slučajno naletio na vrlo rijetku pticu, crnog labuda.

Crni se labud infiltrirao među bijele i zajedno su uživali na suncu u jezeru pored šume. Slike su objavili na Facebooku Hrvatskih šuma i objasnili kako je do susreta došlo i koliko je rijedak crni labud.

"Obilaskom terena revirnik Drago Domazetović iz šumarije Sunja, revir GJ Lonja, među mnoštvom bijelih labudova u bezbrižnom uživanju na suncem okupanom jezeru uz obližnju šumu, uočio je i neobičnu crnu pojavu. Dolaskom stručnjaka utvrđeno je da se radi o crnom labudu", pišu u objavi i zatim nastavljaju.

"Crni labudovi inače žive u Australiji, a u kod nas ih ima u zoološkim vrtovima i ovo je jedan od rijetkih nalaza za Hrvatsku u zadnjih 50 godina. Crni labud je u opisu rijetka vrsta za Hrvatsku i za Europu. Odakle god je došao, nadamo se da će ga novo društvo s veseljem prihvatiti", naveli su na Facebooku.

Obilaskom terena revirnik Drago Domazetović iz šumarije Sunja, revir GJ Lonja, među mnoštvom bijelih labudova u...

Posted by Hrvatske šume doo on Thursday, 23 February 2023

Žive u Australiji

Inače, crni labud je velika vodena ptica koja je uglavnom rasprostranjena u području jugoistočne i jugozapadne Australije. Mogu živjeti u grupama od više stotina ili čak tisuća jedinki, stoji na Wikipediji.

Crni labudovi uglavnom imaju crno perje, s crtama bijelih pera na krajevima krila koja se nekad mogu primijetiti kada miruju. Kljun je jarko crven, s tamnim rubom i vrhom, a noge i stopala su sivo-crna. Mužjaci su neznatno veći od ženki, dok je mladunčad sivo-smeđa s perjem tamnijih rubova.

Odrasli crni labud može narasti od 1.1 do 1.4 metra, a može imati masu od šest od devet kilograma. Raspon krila u letu može iznositi od 1.6 do dva metra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.