U Hrvatskoj sutra nastupa svjetska megazvijezda. U Srbiji je jako omražena

Foto: Instagram

DUA LIPA će sutra, 9. lipnja, u pulskoj Areni održati koncert. 

Tko je Dua Lipa?

U manje od desetljeća od konobarice u londonskom noćnom klubu kći izbjeglica s Kosova postala je jedna od najtraženijih glazbenih zvijezda na planetu i transformirala se u globalnu IT Girl, a njezino bogatstvo procjenjuje se na više od 35 milijuna eura.

Kad je Dua Lipa imala 15 godina, ostavila je roditelje i dvoje mlađe braće i sestara na Kosovu gdje je živjela te se više-manje sama preselila u London, gdje je i rođena. Plan je, barem kako su razumjeli njezini mama i tata (koji su na to pristali samo zato što je trebala biti cimerica sa starijom kćeri obiteljskog prijatelja), bio završiti srednju školu i potom upisati fakultet.

Međutim, kad je Lipa maturirala, svoj fokus je usmjerila na glazbu, objavljivala obrade na internetu i snimala otkačene originale koje je napisala dok se uzdržavala kao hostesa u meksičkom restoranu u londonskom kvartu Soho.

"Stalno sam govorila svojim roditeljima, ako uzmem godinu pauze, onda ne moram otplaćivati ​​dug za fakultet", izjavila je pjevačica za Los Angeles Times kroz smijeh. Na pitanje koliko dugo je bila spremna raditi u nadi da će postati pop zvijezda - nasmiješila se kao da je zabavlja pogrešna predodžba da se borila.

"Nikad ne bih postala pjevačica da nisam napustila Kosovo"

"To je bio sjajan život - radila sam u restoranu, tulumarila sam cijelu noć, a onda bih se ujutro probudila i otišla u studio", kaže ona. "Uvijek sam bila uporna i uvijek sam se borila za stvari koje sam željela", dodala je.

I uspjela je. Svoje pjesme počela je stavljati na YouTube kada je imala 14 godina. Njezin prvi album objavljen je 2017. godine. Već dvije godine nakon toga pjevačica je osvojila Grammy za najboljeg novog izvođača. 

Dua Lipa na popisu je 100 najutjecajnijih osoba 2024. po izboru časopisa Time, a na svjetskim platformama prikupila je nevjerojatnih 38 milijardi streamova s hitovima kao što su Don't Start Now i Levitating. Na Spotifyu drži rekord s dva najslušanija albuma ženskih izvođača svih vremena. Glumila je i u hit filmu Barbie, za koji je i napisala pjesmu Dance the Night. 

Jednom je izjavila kako ne bi uspjela postati pjevačica da kao tinejdžerica nije napustila svoj kosovski dom. Dodala je da joj jako smeta to što se brojnim mladim ljudima u njezinoj rodnoj zemlji takva prilika nikada neće pružiti. 

U Srbiji je jako omražena

Prošle godine otkupila je prava na sve svoje pjesme. Poslovni potez zbog kojeg bi mogla postati milijarderka uslijedio je nakon što je odlučila da će ulogu menadžera preuzeti njezin otac, biznismen Dukagjin Lipa, s kojim je osnovala novu tvrtku.

Otac i kći osnovali su tvrtku Radical 22 Publishing Limited, koja bi trebala upravljati komercijalnom imovinom, i to samo nekoliko dana nakon što je objavila da je prekinula sve veze sa svojom bivšom tvrtkom za upravljanje TaP.

Pjevačica u slavi ne zaboravlja svoje korijene. Predsjednik Albanije Bajram Begaj uručio je britanskoj zvijezdi albansko državljanstvo zbog, kako je naveo, uloge ove umjetnice u promoviranju slike Albanaca na međunarodnoj razini kroz glazbu.

U Srbiji je zbog toga jako omražena. Lipa je 2020. od Applea tražila da na svim svojim kartama jasno ucrta granice Kosova, a potom je objavila fotografiju zastave Velike Albanije. Nakon toga na nju se obrušila srpska javnost, a među kritičarima su brojne poznate osobe. Objavila je i link na tekst Zašto Kosovo nije i neće biti Srbija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.