U kina stigao film o braku Zagrepčanke i romskog glazbenika s Kosova

Foto: Press

Dugometražni dokumentarni film Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi, u kojoj autorica kroz osobnu priču progovara o ljubavi hrvatsko-romskog para koja se suočava s predrasudama s obje strane, prikazuje se od ovog tjedna u kinima diljem Hrvatske.

Na relaciji između Hrvatske i Kosova pred parom i njihovom kćeri niz je izazova izazvanih obiteljskim 'mirazima' ranijih generacija koje su ekonomski i kulturalno zapravo nespojivi.

"Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi", napominje se u najavi. 

Patrijarhat, rasizam...

Kako se objašnjava, film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima par pokušava pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Po riječima autorice, tim je filmom htjela govoriti o patrijarhatu i rasizmu koji su postali okovi odnosa u koji je ušla, a u procesu je spoznala da osim nekih traganja za načinima, dobiva i sredstvo za komunikaciju i otvaranje perspektiva koje su bile okovane predrasudama i neznanjima - što njenim vlastitima, što onima njezine obitelji.

Film je nastao u produkciji zagrebačkog Restarta, stvaran je više od 10 godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. 

Svjetsku je premijeru imao prošlo ljeto na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo) gdje je osvojio Nagradu publike, međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa Dan ljudskih prava, a hrvatsku paralelno na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu krajem kolovoza. 

Verzija za gluhe i nagluhe

Film će u narednim danima biti prikazan u Dokukinu KIC i Kinu Kinoteka, u Art-kinu u Rijeci, u kinu Urania u Osijeku, u kinu Buzet, u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova, u dvorani Visia u Dubrovniku, u Kinu Arsen u Šibeniku, u kinu Edison u Karlovcu, u kinu Valli u Puli, u Pop up ART kinu Samobor te u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu. 

U suradnji s Udrugom Filmaktiv i njihovim programom Film svima izrađena je i verzija prilagođena gluhim i nagluhim osobama. Premijera inkluzivne verzije filma bit će 17. studeni u riječkom Art-kinu, a potom u Splitu i Zagrebu. 

Film je nastao u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom, a distributer filma je Restart Label u suradnji s udrugama Status M i Kali Sara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.