U Šibeniku dva dana posvetili Arsenu Dediću, posebno emotivan bio nastup unuke Lu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Promo

U Šibeniku je održano prvo izdanje glazbenog događanja Arsen, Čovjek kao ja. Protekla dva dana u rodnom gradu Arsena Dedića održani su brojni koncerti, radionice i paneli posvećeni umjetniku koji je preminuo 2015. godine. Za vrijeme trajanja manifestacije, mnogi ugostitelji u Šibeniku su tijekom vikenda puštali njegove pjesme, doprinoseći tako posebno emotivnoj atmosferi.

Dvodnevni događaj

Dvodnevni događaj počeo je u petak u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić radionicom crtanja za djecu. Inspirirani Arsenovom ljubavlju prema crtanju, mališani su se likovno izražavali kroz njegove stihove i glazbu. Istovremeno, u Kući umjetnosti Arsen održao se panel na kojem je Mislav Donaj, jedan od organizatora događanja, razgovarao sa Sašom Lošićem Lošom o Arsenovoj ostavštini i utjecaju na glazbu.

"Sjećam ga se još kao dijete s crno-bijelog televizora, sjećam se moje pokojne majke koja je gledala zaneseno u daljinu, svirala na gitari O mladosti i plakala. Iz perspektive sarajevskog tinejdžera, Arsen nikad nije bio netko čijem formatu bi težili u našoj razvojnoj fazi, tek smo ga kasnije prepoznali kao umjetnika. Arsen je zapravo dio svačijeg odrastanja", kazao je Loša.

U večernjem dijelu programa brojni prolaznici i gosti mogli su slušati koncert klape Sebenico kod krstionice Katedrale sv. Jakova, dok je na Trgu Ivana Pavla II publika uživala u nastupu Zvonimir Radišić Trija, koji su jazz interpretacijama Arsenovih filmskih skladbi oduševili prisutne.

Emotivna izvedba Arsenove unuke

Vrhunac večeri bio je veliki koncert na Tvrđavi Barone, gdje su nastupili Matija Dedić, Lu Dedić, Zoran Predin, Lea Dekleva, BluVinil, Ivana Husar Mlinac, Tina Vukov, Saša Lošić Loša, Marija Mirković, Josip Palameta i Kristijan Beluhan. Jedna od najemotivnijih izvedbi bila je ona Arsenove unuke Lu, koja je u spomen na svog djeda otpjevala Dida moj.

Subotnje jutro donijelo je novu radionicu crtanja za djecu, dok je u Kući umjetnosti Arsen Zoran Predin govorio o Arsenovom naslijeđu. "Prilikom prvog susreta s Arsenom, još u 80-ima, rekao mi je da ga podsjećam na mladog Jima Morrisona i po tekstovima i po izgledu, što mi je bio veliki kompliment", kazao je Predin. "Osim s Gabi, jedino je sa mnom snimio ploču i jako mi je drago da sam u njegovom srcu dobio takav status. Od njega sam puno naučio u tih 30 godina koliko smo proveli skupa. To je bila jedna škola života", zaključio je Predin.

Nakon panela, Kristijan Beluhan održao je akustični koncert kod Katedrale sv. Jakova, a u Kući umjetnosti Arsen posebno inspirativan i emocijama nabijen koncert izveli su Matija Dedić, Zvonimir Radišić Trio i gudački kvartet Vortex Strings. Izveli su Arsenove glazbene kompozicije za film, serije, TV i kazalište, što je izazvalo gromoglasan pljesak okupljenih, ali i suze.

U predvečerje, u Samostanskom mediteranskom vrtu Sv. Lovre, ženski gudački kvartet Vortex Strings izvodio je Arsenove skladbe u klasičnom aranžmanu. Dvodnevno slavlje glazbe i umjetnosti dosegnulo je vrhunac završnim koncertom na Tvrđavi sv. Mihovila, jednoj od najljepših pozornica na Jadranu.

Pred više od 1000 ljudi u publici, nastupali su Matija Dedić, Lu Dedić, Gibonni, Matija Cvek, Amira Medunjanin, Natali Dizdar, Mia Dimšić, Alen Slavica i Mate Grgat, pod palicom glazbenog producenta Nikše Bratoša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.